Trichet: "Autolinistirea ar fi cel mai prost sfat"

Investitorii de pe pietele de capital trebuie sa se pregateasca pentru un soc serios, in cazul in care va avea loc o inversare a evolutiei favorabile a economiei mondiale, au avertizat reprezentanti ai unor banci centrale importante, citati de Reuters, preluat de Mediafax.

Bernanke: "Nu este obligatoriu ca actualele conditii pozitive sa continue la nesfarsit"

Presedintii bancilor centrale din primele trei mari economii ale lumii, Statele Unite, zona euro si Japonia, au spus ca investitorii trebuie sa ramana in alerta. "Nu este obligatoriu ca actualele conditii pozitive sa continue la nesfarsit", a declarat presedintele Fed, Ben Bernanke, la o conferinta financiara internationala.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a sustinut acest punct de vedere, afirmand ca "vigilenta trebuie mentinuta". "Autolinistirea ar fi cel mai prost sfat, atat pentru banci, cat si pentru institutiile private", a adaugat el. Avertismentul reprezentantilor bancilor centrale vine pe fondul stagnarii cotatiilor bursiere, dupa ce, timp de patru zile, indicii pietelor de capital au atins noi valori record. Declinul abrupt al pretului actiunilor companiilor chineze la Bursa din Shanghai a facut, insa, ca investitorii sa fie mai precauti.

Reprezentantii bancilor centrale sunt ingrijorati ca nivelul ridicat al lichiditatilor de pe piata si goana dupa castiguri ridicate determina un comportament riscant, care poate declansa o reactie in lant pe pietele mondiale de capital.
Trichet, Bernanke si guvernatorul Bancii Japoniei, Toshihiko Fukui, care supravegheaza impreuna aproape 60% din economia mondiala, au mentionat ca dezechilibrele comerciale, pretul petrolului, cresterea protectionismului si evaluarea scazuta a riscului pe pietele de creditare reprezinta potentiale pericole pentru stabilitatea cresterii economice la nivel mondial.

"Un soc economic sau politic poate determina o crestere accentuata a dobanzilor pentru creditele riscante si am putea asista la unele reactii ale pietelor financiare mai grave decat cele produse in ultimii ani", a avertizat Bernanke. Fukui a spus ca, un soc ar putea fi declansat de o modificare, de exemplu, a perceptiei pietei fata de inflatie, pe care cele trei institutii financiare incearca sa o controleze printr-o politica mai ferma a dobanzilor.
Nivelul redus al dobanzilor pentru investitiile riscante, cuplate cu dezvoltarea exploziva a fondurilor de investitii private si de hedging, precum si cu folosirea de catre acestea a unor noi instrumente derivate complexe formeaza "un triunghi al vulnerabilitatii" pentru pietele de creditare. "Un soc provenit din oricare colt al acestui triunghi poate avea implicatii pentru celelalte doua", a explicat Trichet.

Stabilirea unui set de principii voluntare ar putea fi un mijloc potrivit pentru evaluarea mai eficienta a riscurilor induse de fondurile de hedging, a mai spus Trichet, sustinand astfel recomandarile unui raport al Forumului de Stabilitate Financiara, pregatit pentru summi-ul G8 care incepe miercuri in Germania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.