Legile fondului funciar dau batai de cap Ministerului Agriculturii. Se vrea retrocedarea integrala, dar nu va fi chiar asa. Ministerul nu vrea sa auda de anularea titlurilor de proprietate cu probleme.

Ministerul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale lucreaza de ceva vreme la un proiect de act normativ referitor la fondul funciar. Oficialii ministeriali spun chiar ca pina la finele lunii aprilie proiectul va fi gata.

Retrocedare integrala, dar limitata

Din punct de vedere al suprafetelor agricole care pot fi restituite, se pare ca noua lege a fondului funciar nu va aduce prea mari schimbari. Reconstituirea dreptului de proprietate se va face in limita a 50 de hectare, adica exact asa cum prevede si Legea nr. 1/2000, care se aplica la ora actuala. Masura nu este insa valabila pentru paduri, caz in care suprafetele pot fi retrocedate integral proprietarilor de drept.

"Pentru terenurile agricole se va lua ca reper anul 1945, iar pentru paduri anul 1948", spune Mircea Valentin, consilier ministerial pe probleme juridice, potrivit caruia retrocedarea unor suprafete mai mari de 50 de hectare unei singure persoane este imposibila. Desi este momentan doar la nivel de intentie, propunerea ministerului i-a pus deja pe jar pe reprezentantii proprietarilor de terenuri, deposedati in perioada comunista. "Se vorbeste de o retrocedare integrala. Nu se poate sa se retrocedeze doar in limita a 50 de hectare", ne-a spus Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc, organizatie care reprezinta interesele proprietarilor agricoli.

Ori alt teren, ori despagubiri

Prin noua lege a fondului funciar, Ministerul Agriculturii vrea sa incurajeze retrocedarea pe fostele amplasamente. Aceasta bineinteles daca amplasamentul respectiv este disponibil. In caz contrar, oficialii ministeriali propun pagubitului doua optiuni: un teren in alta zona sau despagubiri.

Despagubirile vor fi acordate la valoarea de piata a terenului respectiv si este posibil sa se acorde sub forma de bonuri de tezaur. Despagubitii isi vor putea astfel primi banii, in rate, pe o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani. "Este, practic, o creanta impotriva statului. Persoanele care detin astfel de bonuri, le pot vinde pentru a-si recupera banii", a mai spus consilierul ministerial. Oficialii ministeriali fac insa nota discordanta cu cerintele reprezentantilor proprietarilor de teren care solicita anularea tuturor titlurilor de proprietate acordate ilegal. "Nu vrem sa anulam ce s-a facut pina acum", a mai spus consilierul guvernamental, potrivit caruia cei care se dovedesc vinovati vor fi sanctionati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.