Deficitul balantei comerciale este in scadere, exporturile urcind mult mai alert decit importurile. Dezechilibrul comercial, de 81,7 milioane de euro, se bazeaza pe importurile de tutun, carne de porc si citrice, dar si pe cumparaturi mai exotice, precum parul uman sau cel de porc.

In ianuarie, valoarea produselor agroalimentare importate de tara noastra a fost cu 79,1 milioane de euro mai mare decit suma incasata din exporturi, se arata intr-o analiza a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Daca se iau in calcul si produsele industriale de origine agricola, precum piei brute sau lina, soldul balantei comerciale din ianuarie creste la 81,7 milioane de euro. Raportat la aceeasi perioada a anului 2004, diferenta dintre importuri si exporturi a scazut cu 25,2 milioane de euro.

Romanii au consumat produse din import in valoare totala de 113,3 milioane de euro, cu 12% mai putin decit in perioada similara a anului precedent. De asemenea, s-a exportat in valoare de 34,2 milioane de euro, cu 40,2% mai mult decit in ianuarie 2004.
Par uman de 200.000 de euro

La inceput de an, cel mai mult romanii au importat tigari si tutun, in valoare de 17,8 milioane de euro, carne de porc, pentru care importatorii au platit 12,9 milioane de euro si citrice, in valoare de 8,3 milioane de euro. Nu au lipsit nici importurile mai putin obisnuite. Spre exemplu, balanta comerciala s-a dezechilibrat cu 191.500 de euro din cauza importarii unei cantitati de 1,9 tone de par uman neprelucrat, spalat sau degresat. De asemenea, am importat par de porc, de mistret si de bursuc in valoare de 1.000 de euro si coji de boabe de cacao, pelicule si alte resturi de cacao in valoare de 4.800 de euro. Nu in ultimul rind, desi in valoare neglijabila, de 200 de euro, tara noastra a importat din afara granitelor coji de citrice sau de pepeni.

Carnea de magar are priza la export

La categoria exporturi, romanii au reusit sa se impuna pe pietele occidentale si nu numai cu produse precum porumbul, pentru care am cistigat 8,5 milioane de euro, ulei de floarea soarelui si de soia, care a adus producatorilor un venit de 3,4 milioane de euro si animale vii, in valoare totala de 3,1 milioane de euro. Din lista produselor exportate nu au lipsit nici pieile de pasari, pentru care tarile importatoare au platit 136.200 de euro.

Totodata, ramurile sau alte parti de plante i-au facut pe straini sa cheltuiasca 26.000 de euro, in vreme ce pentru crustaceele, molustele sau nevertebratele autohtone exportate, statele importatoare au achitat 40.400 de euro. Nu in ultimul rind, se pare ca produsele din carne din cal, magar sau catir au facut cariera in afara granitelor tarii, valoarea exporturilor acestor produse depasind 83.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.