Conversia va creste costurile operationale ale bancilor Se va elimina, insa, riscul valutar fata de euro Piata va fixa atat dobanda, cat si rata conversiei

Desi vor mai trece cativa ani pana cand Romania va adopta moneda unica europeana, bancherii s-au gandit totusi care va fi impactul intrarii in zona euro asupra sistemului bancar romanesc, luand in calcul atat costurile, cat si beneficiile unei astfel de conversii. "Este extrem de important pentru orice tara ce doreste sa adopte euro ca acest proces sa se realizeze extrem de rapid, dar numai la momentul potrivit pentru economia respectiva. Fortarea unui moment mai recent decat cel potrivit poate aduce deservicii majore economiei respective", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Bancile vor suporta costurile imediate

Adoptarea euro va aduce sistemului bancar romanesc atat beneficii, cat si costuri. Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a aratat ca, pe langa beneficiile incontestabile, adoptarea euro implica o serie de costuri, atat costuri necesare doar la adoptare, cat si costuri pe termen mediu si lung. Costurile pe termen mediu si lung sunt legate in special de pierderea independentei politicii monetare, eliminandu-se controlul asupra ratelor de dobanda si a cursului valutar, care puteau avea efecte stimulative pentru anumite sectoare de activitate, a precizat Dumitru.

Costurile imediate trebuie suportate de catre banci, companii si institutiile publice. Cea mai mare parte a acestor costuri sunt legate de necesitatea adaptarii sistemelor informatice si de contabilitate. "In cazul bancilor, pe langa costurile generale pe care le va suporta orice companie, ele vor avea o serie de costuri date de activitatea lor ca intermediari in fluxurile financiare din economie. Bancile va trebui sa asigure conversia leului in euro in sistemul de plati cu numerar intr-un timp foarte scurt, ceea ce va creste costurile operationale ale acestora", ne-a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank. De asemenea, trecerea la euro va schimba structura bilantului si a costurilor si veniturilor sistemului bancar care sunt legate de operatiunile in valuta. Adoptarea euro va avea un impact negativ asupra profiturilor bancare prin faptul ca vor disparea o mare parte din veniturile obtinute din realizarea schimburilor valutare.

Se va imbunatati situatia portofoliilor de credite

Pe langa costurile pe care intrarea in zona euro le presupune, economistul-sef al Raiffeisen Bank a aratat si care sunt avantajele unei astfel de conversii. Beneficiile se refera in principal la eliminarea costurilor tranzactiilor in euro, eliminarea riscului valutar fata de euro si reducerea volatilitatii cursului de schimb fata de valutele din tarile partenere in comertul exterior, ne-a spus Ionut Dumitru.
De asemenea, acesta a mai mentionat printre potentialele beneficii aduse de eurizare si cresterea transparentei preturilor si scaderea costului capitalului. "Profiturile mai mari si o situatie financiara mai buna a companiilor dupa adoptarea euro vor imbunatati situatia portofoliilor de credite ale bancilor", a declarat Dumitru.

"Nivelul exact al dobanzilor la orizontul anului 2012 este dificil de prognozat"

"Schimbarea leilor in euro va fi o operatiune tehnica prin care preturile si respectiv toate conturile financiare (de exemplu, credite sau depozite - n.r.) vor fi convertite exact la rata de conversie unica", ne-a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Din punctul de vedere al dobanzilor in lei, unul dintre criteriile importante de convergenta nominala este axat pe rata dobanzii nominale pe termen lung. Aceasta nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media ratei dobanzii in primele trei state membre cu cele mai bune performante in domeniul stabilitatii preturilor. "In prezent, acest palier se situeaza la circa 6,2% pentru obligatiunile pe termen lung, Romania avand de recuperat peste 1 punct procentual pentru incadrarea in acest plafon.

Prin urmare, o reducere a ratelor de dobanda in Romania, care deja s-a conturat in acest an, este necesara pentru atingerea criteriilor de convergenta nominala. Nivelul exact al dobanzilor la orizontul anului 2012 este dificil de prognozat, dar putem intui faptul ca va exista un proces de convergenta monetara catre sistemul adoptat de Banca Centrala Europeana in special in ce priveste ratele de dobanda", a declarat Anghel.

Aprecierea leului baga-n ceata nivelul conversiei

Totodata, acesta a explicat ca fluctuatia monedei locale in raport cu euro este un aspect important care poate fi influentat si de catre dimensiunea economiei si a sectorului bancar.

Raportul de echilibru stabil, liber, determinat de cererea si oferta de euro pe piata, ar trebui sa determine cursul la momentul conversiei. "Nu cred ca pentru moment se poate emite un nivel atat timp cat stabilitatea monedei nationale in raport cu euro este necesara pentru o perioada mai lunga de timp inaintea adoptarii euro. In plus, in prezent asistam la o apreciere importanta a monedei nationale, fapt care ne conduce la ideea ca nu acest curs existent in prezent ar putea reprezenta echilibrul raportului leu/euro pe termen lung", a spus economistul-sef al BCR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.