Patronatele si sindicatele din Romania sustin ca intreprinderile mici si mijlocii sunt total nepregatite pentru integrarea in Uniunea Europeana. Aceasta, cu toate ca negocierile pe capitolul mediu sunt inchise, si, mai mult decat atat, sunt considerate a fi un real succes pentru tara noastra. Potrivit sindicalistilor, aproximativ 70-80% din agentii economici vor disparea in momentul integrarii, pentru ca nu sunt pregatiti pentru aceasta provocare si nu stiu efectiv ce sa faca.

Aparent paradoxal, cu toate ca doar 4% din firmele romanesti cunosc legislatia Uniunii Europene, 78% din acestea s-au declarat a fi optimiste sau foarte optimiste in perspectiva intrarii pe Piata Unica, dupa cum reiese dintr-un studiu Eurochambers, realizat in 2004 si preluat recent de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. In acelasi timp, doar 12% din firme au facut o estimare a costurilor pe care le presupune integrarea, dupa cum reiese dintr-o declaratie recenta a sefului Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Scheele: "Firmele mici sunt cel mai putin pregatite pentru aderare"

Dupa parerea lui Scheele, "firmele mici sunt cel mai putin pregatite pentru aderare, nivelul lor de adaptare este cel mai scazut, asa ca si competitivitatea lor pe termen lung va fi afectata". El a sfatuit companiile romanesti ca, pentru a beneficia de oportunitatile de pe piata UE, sa faca mai intai fata provocarilor.

Din studiul Eurochambers reiese ca firmele romanesti par a fi mai putin informate asupra acquis-ului comunitar fata de anul 2003. Astfel, 4% din repondenti sunt complet informati, in scadere cu 2% fata de 2003, iar 52% sunt partial informati fata de 62%, in anul precedent, dupa cum reiese din studiul realizat pe un esantion de 4.100 de companii romanesti.

De asemenea, in prezent, 32% din firme nu detin nici o informatie in ceea ce priveste legislatia UE, 5% nu manifesta nici un interes, iar 6% nu sunt informate despre existenta legislatiei. In Bulgaria, care este programata pentru aderare in acelasi timp cu Romania, 9% din firme cunosc complet legislatia, 69% o cunosc doar partial, 13% din companii nu detin nici o informatie. In rest, 7% din firmele bulgaresti nu sunt interesate de aquis-ul comunitar, deoarece activeaza doar pe piata interna, si 2% nu stiau despre existenta legislatiei UE.

Costurile de mediu - 30 miliarde de euro

Paradoxal, legislatia exista, insa nu are cine sa o implementeze. Se merge in continuare pe principiul "ne-am descurcat pana acum, ne vom descurca si de aici inainte, pentru ca nu exista o perceptie reala a ceea ce inseamna integrarea in UE", sustin patronatele. Sindicalistii critica si excesul de zel de care tara noastra da dovada pentru a ajunge la normele europene, fara a exista insa un instructaj practic pe aceasta tema. Negocierile pe capitolul Mediu au fost incheiate recent, tara noastra obtinand o perioada de gratie pentru alinierea la standardele impuse de 12 ani. Costurile estimate pentru implementarea aspectelor legate de mediu, in perioada 2004-2021, se ridica la ametitoarea suma de 30 miliarde de euro, conform estimarilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Aproximativ 20% din aceasta suma vor fi suportate de bugetul de stat, 35,7% vor reveni in sarcina agentilor economici, iar restul din alte surse si din fonduri comunitare. Banca Mondiala va participa si ea la cofinantarea unei parti din aceasta suma. Cele mai mari investitii vor fi facute in imbunatatirea calitatii apei, si anume 16.282,06 milioane de euro. In acest domeniu, contributia statului va fi de 3.427,84 milioane de euro, iar agentii economici vor investi o suma de pana la 2.198,34 milioane de euro. Se pare ca agentii comerciali vor fi cei care vor face cele mai mari investitii in controlul poluarii industriale. Astfel, din totalul de 9.797,64 milioane de euro, cat se va investi in perioada 2004-2021, peste 6.909 milioane de euro vor fi contributia agentilor comerciali.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.