Cele doua tari au nevoie de mai mult de 15 ani pentru a atinge 75 la suta din nivelul mediu al Produsului Intern Brut al Uniunii Europene cu 27 de state membre, potrivit celui de-al patrulea raport cu privire la coeziunea economica si sociala, publicat de Comisia Europeana

Documentul, prezentat intr-o conferinta de presa de comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, se bazeaza pe nivelul actual de crestere economica si explica situatia semnalata prin faptul ca cele doua tari, dar si Polonia, au pornit de la un nivel foarte scazut al PIB pe cap de locuitor.

In ceea ce priveste coeziunea sociala, raportul releva ca, in 2005, rata de ocupare a fortei de munca la nivelul regiunilor cu un nivel scazut de dezvoltare continua sa fie cu 11 puncte procentuale mai mica fata de celelalte regiuni ale UE. In perioada 2000-2005, unele tari membre au cunoscut o crestere considerabila si constanta a ratei de ocupare a fortei de munca, in vreme ce altele, cum ar fi Romania si Polonia, au inregistrat un declin in majoritatea regiunilor, care in unele cazuri a depasit doua puncte procentuale.

Documentul ofera o evaluare a impactului pe care l-au avut finantarile acordate regiunilor din UE si invita la o dezbatere pe marginea urmatorului ciclu al politicii europene de coeziune.

Politica de coeziune a avut unele rezultate concrete si pozitive in ceea ce priveste dezvoltarea regiunilor, insa, in anii viitori, ea se va confrunta cu alte probleme, se arata in raport. Acesta contine o analiza detaliata a situatiei economice, sociale si teritoriale a celor 268 de regiuni europene, din punctul de vedere al nivelului produsului intern brut, productivitatii si ratei de ocupare a fortei de munca. Politica de coeziune contribuie totodata la combaterea saraciei, asigurand anual cofinantarea necesara pentru formarea profesionala a 9 milioane de cetateni europeni, dintre care peste jumatate sunt femei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.