Instrumentele financiare cu venit fix (depozite, certificate de depozit, obligatiuni municipale si corporatiste) sint destul de cautate de investitori, mai ales ca sansa ca acestea sa nu fie onorate este egala cu zero. Curios, dar in timp ce romanii prefera depozitele bancare sau certificatele de depozit, investitorii straini cauta sa investeasca in general in obligatiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti. Asta poate si pentru ca, desi ofera aceeasi siguranta, ele nu dau si acelasi randament.

"Investitorii straini prefera sa investeasca mult in obligatiuni la BVB. Aceste instrumente financiare au un grad scazut de risc, apropiat in fapt de cel al depozitelor bancare", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest.

Dobinda cea mai mare la depozitele bancare este oferita in prezent de Romanian International Bank (RIB), de 8,25%. Urmeaza, in ordine, Banca Carpatica si Libra Bank, cu 8,10% anual. La BCR, dobinda este de 8%, la Banca Romaneasca si Romexterra, de 7,75%, iar la CEC si OTP, de 7,25%. Nu trebuie uitat faptul ca, in prezent, depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro sint garantate de stat prin Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.