Faptul ca Dinu Patriciu intentioneaza sa coteze actiuni ale grupului Rompetrol pe bursele externe nu reprezinta o noutate. Cu toate acestea, intentia omului de afaceri poate fi un semnal de alarma pentru piata de capital romneasca, destul de slab reprezentata la capitolul emitenti puternici si destul de anemica din punct de vedere al lichiditatii, mai ales daca exemplul Rompetrol va fi urmat si de alte companii importante din Romnia.

Grupul Rompetrol va fi listat, peste doi sau trei ani, la o bursa din strainatate, cel mai probabil la Londra, a declarat, miercuri, omul de afaceri Dinu Patriciu, care controleaza grupul inregistrat in Olanda, precizind ca va pastra in continuare pachetul majoritar de actiuni la Rompetrol.

In momentul de fata, grupul are listate doua companii pe piata de capital romaneasca, actiunile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Service fiind tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), la categoria II. Dinu Patriciu a indicat ca posibila piata pe care vor fi listate titlurile grupului Rompetrol bursa din Londra, neprecizind insa care va fi pachetul de actiuni pe care il va pune in joc. Totodata, Patriciu a adaugat ca va vinde, in perioada urmatoare, 10-25% din grup. Prin aceasta tranzactie vor renunta la actiuni atit Patriciu, cit si actionarul minoritar al grupului.

Omul de afaceri a afirmat, recent, ca mai multe companii petroliere si fonduri de investitii sint interesate sa cumpere pachetul de 10-25% din actiunile Rompetrol, iar sumele vor fi utilizate pentru achizitii si investitii. Conform acestuia, Rompetrol va ajunge, in cel mult doi ani, la o cifra de afaceri de 12-15 miliarde de dolari, moment in care actiunile grupului vor fi listate la o bursa din strainatate. The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda, este detinut de Rompetrol Holding Elvetia, firma controlata de Patriciu. Rompetrol desfasoara activitati in mai multe state, cele mai importante operatiuni fiind localizate in Romania si Franta.

Grupul mai are activitati in Spania, Georgia, Albania, Republica Moldova, Ucraina, Cipru, Elvetia, Libia, Rusia, Kazahstan si Bulgaria. Din grup fac parte 40 de firme. La nivel de grup, Rompetrol a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de circa 5,6 miliarde de dolari, dublu fata de 2005, ca urmare a preluarii distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff, si a obtinut un profit operational inainte de importare de 164 milioane de dolari. Rompetrol estimeaza pentru acest an afaceri de 7,5 miliarde dolari si un profit operational cuprins intre 250 milioane de dolari si 270 milioane de dolari.

Evolutia Rompetrol de la listarea in Romania

Pentru piata de capital, in general, si pentru BVB, in special, listarea Rompetrol Rafinare a reprezentat un moment de referinta. Totodata, evolutia ulterioara a societatii, marcata de scandaluri de natura mai mult politica, a pus la grea incercare nervii investitorilor. Asadar, cel de-al doilea mare jucator din sectorul petrolier, Rompetrol, a venit la categoria II a BVB, in luna aprilie 2004.

Intrarea pe piata a fost una care a destabilizat total activitatile bursiere din acea zi, sedinta de tranzactionare fiind oprita dupa numai o ora de la deschidere, din cauza volumului imens de titluri care a blocat, pur si simplu, calculatoarele brokerilor. Numarul de actiuni tranzactionate in aceasta sedinta, pe durata a doar 90 de minute, a reprezentat aproape dublul numarului de actiuni tranzactionate la Bursa de Valori din New York pe durata intregii sedinte din 6 aprilie 2004, jumatate din numarul de actiuni tranzactionate la BVB in anul 2003, precum si totalitatea actiunilor tranzactionate la BVB in anul 2001.

De altfel, Dinu Patriciu, presedintele companiei, declara, la acea data, ca principalul obiectiv pe termen scurt era cresterea lichiditatii titlurilor. In prima luna de tranzactionare la bursa, Rompetrol a inregistrat o valoare totala de peste 1,378 miliarde de lei, ceea ce a reprezentat un procent de 48% din total. De asemenea, volumul lunar mediu al tranzactiilor a fost de peste 620 milioane de actiuni, compania avind emise un numar de 17,4 miliarde de titluri. Pretul actiunilor a crescut cu aproape 450% in numai citeva luni de la listare.

In continuare, evolutia Rompetrol la categoria II a BVB a fost influentata de acuzatiile de coruptie aduse lui Dinu Patriciu, finalizate cu arestarea acestuia pentru o scurta perioada. BVB a oprit de la tranzactionare societatea de cel putin patru ori, in decursul a numai citeva luni. De fiecare data, insa, la revenirea emitentului pe piata s-au inregistrat cresteri substantiale ale pretului actiunilor, ceea ce a insemnat si inseamna inca un vot de incredere din parte investitorilor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.