Reprezentantii publicatiei The Money Magazine s-au gindit profund la intrebarea "Ce ai face pentru bani?". Astfel incit, impreuna cu The Research Spectrum, o companie specializata in cercetari de piata, au condus un studiu realizat pe un esantion de 1.000 de persoane pentru a afla reactiile oamenilor cind sint pusi in fata unei situati de ordin financiar

In cadrul aceluiasi studiu, a fost analizat si nivelul de moralitate al fiecaruia dintre participanti cu privire la diferite sume de bani disputate cu angajatii, rudele sau prietenii, dar si cea mai josnica metoda la care ar recurge pentru a pune mina pe bani.

Daca aruncam o privire scurta asupra comportamentului uman si strinsa legatura dintre acesta si bani, descoperim ca, de cele mai multe ori, oamenii sint intr-un impas moral si fac cu greu diferenta intre ceea ce este corect si ceea ce este gresit. In urma studiului, a reiesit ca oricine ai fi, femeie sau barbat, tinar sau batrin, bogat sau sarac, te consideri cu mult mai corect si cu un spirit etic mai ridicat decit cei din jurul tau cind vine vorba de bani. Dar nu intotdeauna ai dreptate.

Participantii la studiu au fost pusi sa-si aprecieze, cu note intre 1 si 10, atitudinea lor, respectiv a celor din jur cu privire la bani. Nota unu era echivalentul a "deloc etic" iar nota 10 "foarte etic". In urma notarii, a reiesit ca trei din patru persoane s-au apreciat ca fiind foarte etice si doar 15% au acordat aceeasi nota pe care si-au dat-o lor si celorlalti participanti la studiu.

Cei apropiati merita increderea noastra

Notele cele mai mari au fost primite de membrii familiei in care subiectii au mai multa incredere. Se pare ca motivele sint intemeiate, deoarece exista foarte multe persoane care, daca ar avea oportunitatea sa faca ceva ilegal sau mai putin etic pentru a pune mina pe o suma de bani, nu ar ezita nici un moment. Unu din cinci respondenti a declarat ca ar pastra o suma de 2.000 de dolari in cazul in care banca ar gresi in favoarea lor, iar unu din sase a declarat ca nu va restitui niciodata suma integrala pe care a imprumutat-o de la unul dintre prietenii sai. Tot una din sase persoane va returna un obiect la magazin pentru a primi bani inapoi, asta dupa ce s-a folosit de acel obiect. Pe de alta parte, una din 25 de persoane chestionate a recunoscut ca a furat diferite obiecte de la locul de munca.

Scenarii

Cele 1.000 de persoane au fost puse in fata unei serii de scenarii, in urma carora aveau sa cistige sau sa piarda anumite sume de bani. Unul dintre scenarii era urmatorul: Doi prieteni vechi ies in oras, la sfirsitul cinei, care dintre ei trebuie sa achite nota de plata? Cel cu un venit substantial sau cel mai putin avut? La aceasta intrebare, mai mult de jumatate dintre cei pusi in rolul celui cu bani au raspuns ca ar trebui sa plateasca nota, in timp ce doar 12% din cei pusi in rolul prietenului sarac au declarat ca este de datoria celui cu salariul mai mare sa achite consumatia.

In fiecare dintre situatiile imaginate de conducatorii studiului, respondentii au pus generozitatea inaintea interesului economic personal. Rezultatele sugereaza ca, in general, oamenii trebuie sa se astepte la o generozitate ridicata din partea persoanelor mult mai apropiate, prieteni, rude, vecini decit si-ar imagina. Nu intotdeauna prietenul care cistiga mai putin te va lasa sa platesti consumatia la restaurant.

Diferentele dintre sexe

Dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Atunci cind lucrurile ajung la un nivel personal, in cadrul familiei, scenariul se schimba instantaneu. Doar doua treimi din subiecti au fost de acord cu acordarea unei sume egale de bani drept cadou copiilor familiei. Din cauza banilor, se pot ivi numeroase neintelegeri intre membrii unei familii, iar de cele mai multe ori, acest lucru se intimpla atunci cind o ruda mai instarita decedeaza si urmeaza impartirea averii acesteia.

De multe ori, dragostea pentru cei apropiati este orbita de propriul interes. Diferentele sint majore intre sexe si virste. Ceea ce pentru unii este corect pentru ceilalti poate fi incorect. Diferenta dintre bine si rau in ceea ce priveste domeniul financiar tine de felul in care fiecare persoana isi calculeaza nevoile personale. Diferentele cele mai mari in acest domeniu se observa intre barbati si femei. Femeile se cosidera cu mult mai onorabile decit barbatii, desi de multe ori ele sint cele care calca strimb.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.