Compararea ofertelor bancare inainte de luarea deciziei aduce economii de costuri importante

Alegerea bancii trebuie realizata cu mare atentie deoarece exista diferente foarte mari de tarife de la o institutie la alta. Acest lucru este valabil in special pentru clientii care intentioneaza sa foloseasca intens serviciile bancare.

Romania este una dintre putinele tari din lume unde cu cativa euro pe an poti avea acces la servicii financiare, se arata in studiul World Retail Banking Report, publicat de compania de consultanta Capgemini. Utilizatorii ocazionali ajung sa plateasca doar 10 euro pe an in Romania, in timp ce clientii activi - in jur de 30 euro. Bancile autohtone nu au adoptat insa pana acum o strategie de pret care sa incurajeze folosirea intensa a serviciilor bancare.

Astfel, utilizatorii foarte activi platesc 113 euro pe an, de peste trei ori mai mult decat cei activi. Segmentarea clientilor in cele trei grupe (putin activi, activi si foarte activi) a fost facuta in functie de frecventa cu care utilizeaza produsele, pe baza datelor transmise de banci.
Pentru Romania, raportul a luat in calcul tarifele practicate de opt institutii financiare - HVB Tiriac Bank, Bancpost, Alpha Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, BRD si BCR - , a caror cota de piata cumulata dupa depozite ajunge aproape la 80%. �Astfel, cred ca avem date relevante pentru aceasta piata, fiind incluse primele patru dintre cele mai importante banci mari�, a precizat Frank Wagenbauer, CEO la Capgemini Romania.

Diferente mari de tarife

Ceea ce iese puternic in evidenta in cazul Romaniei sunt diferentele mari de tarife de la o banca la alta. Cea mai mare discrepanta se intalneste in cazul utilizatorilor foarte activi. Acestia pot plati pentru aceleasi operatiuni de la 83 euro - in cazul celei mai bune oferte - si pana la 171 euro - la cea mai scumpa. Prin urmare, selectarea cu atentie a bancii poate aduce romanilor economii importante. O situatie similara se intalneste si in cazul utilizatorilor activi, care pot plati, in functie de banca aleasa, intre 20 si 62 de euro. Marea concurenta intre banci se duce acum pe populatia cu venituri scazute. Aceasta nu apeleaza atat de frecvent la serviciile bancare, astfel ca si bancile si-au adaptat oferta la specificul cererii. Cu mici exceptii, utilizatorii putin activi platesc intre 7 si 9 euro pe an, nefiind diferente prea mari de tarife de la o banca la alta.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.