Economia autohtona, sustinuta cu banii si cu marfurile strainilor

Investitiile, respectiv consumul sunt primii doi factori care constituie motorul economiei romanesti, ne-au spus majoritatea economistilor contactati de "Curierul National". Conform specialistilor, din pacate, combustibilul care alimenteaza "motorul" are la baza importurile. La intrebarea "care credeti ca este motorul economiei romanesti?", analistul Ilie Serbanescu a raspuns ca "fara indoiala, investitiile straine. Dar acesta nu poate fi un lucru cu care sa ne putem lauda, pentru ca o asa dependenta disproportionata de bani straini nu ne poate bucura. Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca nu exista nicio tara cu o economie de succes care sa nu se fi bazat pe investitiile interne. Cele straine constituie tot o forma de import, ceea ce nu e bine". Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata precizeaza ca importurile reprezinta 40% din Produsul Intern Brut al Romaniei, "principala sursa a acestui procent, foarte mare de altfel, o reprezinta consumul. Astfel, investitiile straine directe au gasit in Romania o tara cum nu se poate mai potrivita, mai ales pentru retail".

"E putin cam tarziu"

Consumul si investitiile straine sunt si pentru Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante, componente principale ale economiei autohtone. "Problema e ca romanii economisesc putin si consuma foarte mult din "afara". Importurile masive ne arata cat de lipsiti de competitivitate suntem", ne-a spus Tanasescu. Nu exista solutii. Ilie Serbanescu nu ne da sorti de izbanda in ceea ce priveste dependenta de banii si produsele de peste granita: "Legea globalizarii, in general, nu ne permite sa stimulam productia interna, si nu te lasa sa limitezi importurile. E putin cam tarziu".

"Industria de baza o constituie constructiile"

In opinia specialistilor, sectorul constructiilor este cel mai solid pilon de sustinere al economiei autohtone. "In ultima vreme, motorul economiei au fost investitiile, dar locomotiva este reprezentata cu siguranta de constructii", a spus la randul sau Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. De aceeasi parere este si Daniel Daianu, ca motorul economiei este reprezentat de "constructii, deoarece in orice economie, care renaste, industria de baza o constituie constructiile, iar economia Romaniei este de mai multi ani in crestere, depasind recesiunea din 1997- 2000. In Romania au aparut doua nevoi: fondul locativ, spatii pentru industrie si comert si locuinte. Si daca mai adaugam autostrazile, industria constructiilor are de lucru ani de zile. Statisticile au aratat ca acest sector a crescut anul trecut cu 40 la suta".

Sectorul privat - cea mai mare contributie in PIB

Se pare ca bancherii tot de partea industriei constructiilor sunt, in ceea ce priveste contributia la PIB. Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, considera ca "in acest moment investitiile in imobiliar sunt motorul economiei romanesti. Constructiile de locuinte, autostrazi, birouri reprezinta o activitate care atrage dupa sine intreaga dezvoltare a economiei romanesti. Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD sustine ca dezvoltarea constructiilor si a consumului se reflecta cel mai mult in crearea de PIB. Dan Pescariu, presedintele HVB - Tiriac: " Pentru a stabili cine reprezinta motorul economiei romanesti trebuie sa stim ce anume masoara viteza acestui motor, iar eu sunt de parere ca Produsul Intern Brut este cel mai bun indicator. Dar cine contribuie la formarea PIB? Eu as spune ca sectorul privat are cea mai mare contributie in PIB. Statisticile au aratat ca industria producatoare au o insemnatate foarte mare. Si constructiile duc mult in sus ritmul de crestere al economiei romanesti."

"Se consuma «in draci»"

Un motor al economiei cred ca ar fi constituit din dezvoltarea infrastructurii si o diversificare a economiei de la activitatiile cu materiile prime si pana la tehnologie si servicii, a declarat Razvan Munteanu, vicepresedinte Raiffeisen Bank. In timp ce Eugen Radulescu, fostul presedinte CEC, spune ca "motorul economiei romanesti il reprezinta investitiile, si in mod special investitiile straine, pentru ca in afara de capital, aduc si tehnologie, dar si proceduri de management adecvat care determina cresterea eficientei si a productivitatii muncii". Pentru Daianu nu numai constructiile sunt parte a "motorului". Acesta ar putea fi si consumul, caci se consuma "in draci". Partial si investitiile, si spun partial pentru ca nu avem o rata de formare a capitalului impresionanta. Se investeste, dar tot in consum. Ar trebui sa se investeasca mai mult in masini si in echipamente. Nicolae Vasile, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industriei Bucuresti a conchis ca in aceasta din urma ramura s-a investit deja. "Economia Romaniei se bazeaza foarte mult pe piata auto si pe componente auto".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.