Tot mai mult in ultima vreme se discuta despre situatia din mediul rural, mai ales in contextul apropiatei integrari. Dezvoltarea mediului rural si a domeniului agricol reprezinta prioritati, insa in momentul de fata investitiile cu aceasta destinatie se desfasoara cu deosebita dificultate. Si asta in conditiile in care Uniunea Europeana ofera Romaniei finantari nerambursabile prin fondurile SAPARD. Chiar la inceputul acestui an, Comisia Europeana a decis indexarea alocarilor anuale ale Programului SAPARD pentru anii 2005 si 2006 cu 16,5 milioane de euro pentru fiecare dintre cei doi ani. Astfel, contributia comunitara se ridica la 175,2 milioane de euro pe an.

Si, desi mediul rural are stringenta nevoie de investitii, banii de la SAPARD nu sunt folositi. Secretarul de stat din Ministerul Integrarii, Maria Crivineanu, atragea recent atentia asupra faptului ca Romania trebuie sa cheltuiasca rapid banii primiti in ultimii patru ani de la Uniunea Europeana prin programul SAPARD, daca vrea sa mai primeasca fonduri. Aceeasi preocupare o manifesta si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care, dupa ultima vizita la Bruxelles, afirma ca exista o mare preocupare atat la nivel guvernamental cat si la nivelul UE pentru o mai buna gestionare a fondurilor europene pentru mediul rural: "La SAPARD nu stam chiar grozav... Aici avem de cheltuit peste 2,3 miliarde de euro, va fi o mare provocare".

Primele masuri au fost deja luate de catre autoritati in sensul relaxarii conditiilor de accesare a fondurilor. Cu toate acestea, problemele raman, iar una dintre cele mai importante este aceea ca oamenii au proiecte dar n-au bani sa le inceapa.

Din decembrie 2004, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) acorda credite celor care nu detin fonduri proprii pentru co-finantarea unui proiect SAPARD. Creditele se vor situa intre 5000 si 10.000 de euro (echivalent in lei), cu o dobanda variabila de 19% pe an si pentru o perioada de cinci ani. Avand in vedere lichiditatile financiare pe care le are CEC, se estimeaza un numar de peste 18.000 de proiecte de investitii care ar putea fi astfel realizate. Creditele oferite de CEC sunt garantate 100% de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FGCIMM).

Creditele sunt oferite pentru doua masuri din programul SAPARD: 3.1 "Investitii in exploatatiile agricole" si masura 3.4. "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", fondurile europene alocate acestora cifrandu-se la aproximativ 350 de milioane de euro. Beneficiarii creditelor CEC pot fi producatori agricoli individuali (persoane fizice autorizate), asociatii agricole familiale si asociatii de producatori agricoli, societati agricole private/asociatii agricole cu personalitate juridica, societati comerciale cu capital majoritar privat (de peste 75%).

CEC are astfel un rol strategic in distribuirea fondurilor SAPARD catre mediul rural. Pe langa creditele care ii pot ajuta pe agricultori sa co-finanteze proiectele, CEC poate fi un mijloc eficient si de distribuire a acestora. Nu de putine ori au fost semnalate in presa cazuri de tarani care, interesati fiind de obtinerea acestor fonduri, au fost trimisi de la SAPARD la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) si apoi la consultanti privati, dupa care multi au renuntat la idee. Unii dintre ei au primit chiar discheta cu instructiuni.

Un exemplu de cum o Casa de Economii cu o retea teritoriala ampla a devenit un distribuitor eficient de fonduri europene este Ceska Sporitelna, Casa de Economii a Cehiei, privatizata in 2000 cu Erste Bank, banca ce si-a aratat interesul si pentru CEC. Prin Programul UE inaugurat in 2004, Ceska Sporitelna a oferit o gama larga de servicii celor care doreau sa obtina finantari europene, de la informatii de baza si consultanta in pregatirea proiectului, pana la finantarea necesara pentru intregul proiect. Prin Programul UE, Ceska Sporitelna a gestionat in 2004 proiecte europene in valoare de 12,23 miliarde de coroane cehe (aproximativ 415 milioane de euro).

Opiniile cu privire la sprijinul pe care CEC il poate oferi in distribuirea cat mai eficienta a fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt tot mai dese. In cadrul unei conferinte bancare organizata recent de FinMedia, Petru Rares, presedintele Bancii Romanesti, a afirmat: "Nu se poate ca o tara cum este Romania, cu un sector agricol atat de important, sa nu aiba posibilitatea finantarii dezvoltarilor rurale". Potrivit lui Petru Rares, "CEC are circa 760 de unitati in mediul rural, iar intrarea unui investitor strategic in actionariatul bancii, cum ar fi Erste Bank sau HVB, va duce si la orientarea catre finantarea rurala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.