Presedintele Traian Basescu a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca, in momentul de fata, FMI este "intr-o disputa de principii" cu Guvernul Romaniei si ca ar putea intra si intr-o disputa cu interesele Comisiei Europene, transmite Mediafax.
Seful statului a precizat ca el nu s-a dus la sediul FMI de la Washington sa negocieze in numele Guvernului, ci a dorit sa aiba o "discutie premergatoare" deplasarii delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, precizand ca Executivul roman a trimis FMI o scrisoare in care isi prezinta punctul de vedere.

"Mi s-a parut important sa fie cunoscut punctul meu de vedere, care este diferit de cel al FMI in ceea ce priveste deficitul bugetar, pe care eu l-am asezat, in urma consultarilor cu primul-ministru si cu guvernatorul BNR, intre 0,7 si 1,2 la suta din PIB", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a precizat ca a refuzat sa intre in discutii tehnice cu conducerea FMI. El a mentionat ca a prezentat un punct de vedere cu argumente politice si tehnice, respectiv ca reducerea la 0,4 la suta din PIB a deficitului bugetar presupune "taierea" din investitiile in infrastructura, ceea ce inseamna ca Romania nu poate utiliza nici fondurile alocate de Comisia Europeana (CE).

"O astfel de abordare pentru mine este inadmisibila", a mai spus Basescu. El a precizat ca CE nu are nici un interes ca Romania sa nu foloseasca aceste fonduri.

Traian Basescu a mai declarat ca si-a exprimat punctul de vedere cu toata condescendenta si ca a cerut FMI sa analizeze pierderile in raport cu riscurile de a nu diminua suficient deficitul bugetar. "In momentul de fata, FMI este intr-o disputa de principii cu Guvernul Romaniei, dar intra si intr-o disputa - daca ea va fi - cu interesele Comisiei Europene", a afirmat seful statului.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat optimist, la finalul intalnirii cu conducerea Fondului Monetar International (FMI), in privinta finalizarii negocierilor cu institutia financiara internationala pentru un nou memorandum de politici economice. Intrevederea nu a avut ca rezultat un acord intre cele doua parti. Seful statului a precizat ca scrisoarea transmisa conducerii FMI de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a sosit abia miercuri la FMI, expertii Fondului urmand sa o analizeze.

Traian Basescu a precizat ca, in cadrul intalnirii, a sustinut ideea ca economia romaneasca poate functiona si cu un deficit mai mare decat cel negociat cu FMI, de 0,4-0,5 la suta din PIB.

Tariceanu: Acordul este util, dar nu indispensabil

Guvernul isi exprima disponibilitatea pentru a continua acordul cu FMI, considerand programul util, dar nu si indispensabil, avand in vedere ca astfel de intelegeri se incheie de regula cu economii aflate in situatii de criza, a declarat, joi seara, la Madrid, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Din partea Guvernului, acordul este considerat util din punct de vedere al imaginii pe care economia romaneasca trebuie sa o aiba pe plan extern si pentru atragerea investitorilor straini.

Acordul nu este insa indispensabil si o necesitate absoluta pentru Romania, deoarece astfel de intelegeri se incheie doar pentru economii aflate in situatii de criza", a spus Tariceanu, precizand ca Romania nu se afla intr-o astfel de situatie, avand in vedere nivelul in crestere al veniturilor colectate la buget in ultimele doua luni.

Premierul a refuzat sa comenteze informatia conform careia acordul cu FMI ar putea fi intrerupt in cazul in care autoritatile de la Bucuresti si reprezentantii Fondului nu ajung la un acord asupra deficitului bugetar, precizand insa ca se va exprima doar dupa ce va primi un comunicat oficial din partea institutiei financiare pe aceasta tema.

Tariceanu a adaugat ca, in principiu, intr-un proces de negociere este necesara o anumita flexibilitate a participantilor si ca discutiile trebuie reluate la Bucuresti, pentru identificarea unei solutii acceptabile de ambele parti.

"Economia romaneasca functioneaza mai bine decat s-ar parea si nu cred ca exista motive de temere si pentru o atitudine prudenta din partea Fondului. Acordul este util, dar nu cu sacrificii atat de mari numai pentru a indeplini o serie de criterii economice rezultate in urma unor derapaje de care nu actualul Guvern este vinovat. Nu vreau sa fiu responsabil pentru ce s-a intamplat pana la 31 decembrie 2004, ci pentru ceea ce fac eu", a mai spus Tariceanu.
Seful Executivului a participat, joi, la Reuniunea internationala de la Madrid privind combaterea terorismului.

Nastase are impresia ca Guvernul nu ia in serios acordul

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a apreciat ca in eventualitatea incetarii acordului cu FMI riscurile pentru Romania "sunt foarte mari" in special in ceea ce priveste credibilitatea pe plan extern.
Nastase a spus, intr-o conferinta de presa, ca are impresia ca Guvernul si premierul Calin Popescu Tariceanu nu iau foarte in serios relatia cu FMI.

"Aduceti-va aminte ca au procedat la fel in 1997 si atunci au rupt relatiile cu FMI si lucrul acesta ne-a costat enorm. Nu banii de la FMI sunt importanti. Nu e vorba de bani, ci este vorba de credibilitatea pe care Fondul o asigura. FMI face un fel de audit la nivelul stabilitatii macroeconomice si din acest punct de vedere toti cei care vor sa trateze cu Romania se uita la notele pe care le da FMI. Inclusiv Uniunea Europeana conteaza foarte mult pe opinia Fondului", a spus Nastase.

Presedintele PSD a apreciat ca din aceste considerente Guvernul ar trebui sa trateze cu mai multa seriozitate relatia aceasta cu FMI, aratand ca el a fost in situatia de a se fi "batut" adeseori cu FMI si de a nu fi de acord cu ei in diferite chestiuni.

"Deseori am avut discutii in care au iesit scantei, dar trebuie sa recunosc ca Fondul pana la urma ne-a ajutat in mod deosebit. Cresterea economica pe care noi am realizat-o in cei patru ani, scaderea inflatiei, obtinerea statutului de economie functionala de piata, elementele de credibilizare si crestere a Romaniei in problemele de rating, toate aceste lucruri s-au datorat in mare masura si acestui dialog foarte dificil, dar foarte util cu Fondul", a aratat Adrian Nastase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.