Agricultura romaneasca are un potential de crestere de 60 - 80% pe o perioada de 5 - 6 ani, putand depasi chiar sectorul imobiliarelor, afirma Robert Arsene, directorul general Agricover, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata si ocupantul primei pozitii in agribusiness.

Printre principalii factori de crestere identificati de oficialul Agricover se numara finantarile europene de circa 11 miliarde euro in perioada 2007 - 2013 si pozitia strategica a Romaniei pe axa Dunare - Marea Neagra (Constanta reprezinta principalul centru logistic al comertului cu marfuri agricole la nivel regional).

De asemenea, consolidarea si dezvoltarea fermelor agricole comerciale, in prezent foarte fragmentate, va duce la cresterea productivitatii medii la ha, situata in prezent la circa 40% din media europeana, afirma Arsene, ce vede peste 5 ani o productivitate medie care sa reprezinte 72% din cea europeana. "In prezent, Romania detine aproape 10 milioane hectare de teren arabil, iar recolta anuala se ridica la 15-16 milioane tone de cereale si oleaginoase. Prin punerea in valoare pe piata europeana a imensului potential agricol, Romania poate sa-si consolideze pe termen mediu si lung trendul ascendent al unei cresteri economice cu adevarat durabile", precizeaza Arsene. Printre produsele identificate drept foarte cerute la export, managerul Agricover a mentionat soia si rapita, dar si porumbul, din care se poate realiza bio-etanol.

...daca exista o strategie guvernamentala coerenta si predictibila

Acesta a declarat pentru Curierul National ca perspectivele mentionate se pot realiza doar in cadrul unei strategii coerente in agricultura din partea Guvernului. Punerea la punct a sistemului de irigatii si subventiile pentru achizitionarea de echipamente moderne sunt printre masurile identificate de Arsene. "Este anormal ca in prezent omul sa se uite pe cer si sa se roage pentru ploaie. Trebuie sa existe o predictibilitate a productiei, care sa nu mai depinda atat de mult de conditiile metereologice, altfel progresul inregistrat in doi - trei ani este dat inapoi de un an ca asta", sustine Arsene.

....si daca se comaseaza exploatatiile agricole

Reprezentantii Guvernului trebuie sa lucreze si la mentalitatea fermierului, pentru a-l convinge ca asocierea este cea mai buna metoda prin care exploatatiile agricole pot produce profit. "In prezent, in Romania exista circa 2.400.000 de exploatatii agricole, in timp ce in tarile dezvoltate ale Europei numarul acestora este de ordinul zecilor de mii. La noi, un mic fermier are un ha sau jumatate de ha, pe cand in vest un mic fermier exploateaza 5.000 ha.

Decizia Guvernului, prin care acorda subventii pentru motorina si pentru insamantare, s-a dovedit ca nu prea da roade, pentru ca incurajeaza agricultura de subzistenta. Decat sa-i dai omului un peste, mai bine ii dai o undita si-l inveti cum sa pescuiasca", explica oficialul Agricover. Acesta a mai tinut sa califice drept foarte buna initiativa Guvernului de a oferi o pensie viagera raportata la ha fiecarui agricultor batran care isi da pamantul in arenda, "dar mai sunt multe de facut".

Seceta nu ii afecteaza foarte mult

Agricover detine exploatatii agricole in noua judete (peste 90.000 ha) din diferite regiuni ale tarii, iar aceasta a facut sa nu fie prea afectata de seceta actuala din Romania. Oltenia este cea mai afectata zona din tara, in schimb Campia de Vest este foarte putin sub efectele secetei. "Estimarile Ucraagroconsult, un institut de cercetare din Ucraina, si ale FAO arata ca recolta de rapita chiar va creste in acest an, iar graul este prognozat a scadea foarte usor. Recolta de floarea soarelui va fi, de asemenea, in crestere", a spus Arsene. Totusi, acesta a recunoscut ca este posibil ca preturile cerealelor sa creasca usor din cauza secetei, iar pe anumite categorii de produse sa se apeleze la importuri.

Ferme de minimum 300 ha

Dat fiind potentialul agriculturii, actionarii Agricover au decis implementarea unui model de business unicat in Romania - AgriManagement Integrat (AMI) - care raspunde problemelor structurale ale agriculturii, cerintei si dezvoltarii masive a industriei alimentare si, respectiv, legaturii instabile intre aceste doua sectoare economice importante.

Modelul AMI este construit pe patru piloni: ferme, solutii integrate, management si industria procesatoare. Fermele incluse in modelul AMI sunt selectate de Agricover dupa criterii ce vizeaza in primul rand marimea suprafetei detinute spre cultivare (minimum 300 ha). In baza precontractelor incheiate cu companiile procesatoare, Agricover va repartiza tipurile de culturi fiecarei ferme in parte, asigurand inputurile necesare, in baza unei prefinantari: seminte, pesticide si ingrasaminte.

"AMI va include realizarea - pentru fiecare fermier in parte - a unui plan de business corespunzator, care va completa consultanta agricola acordata de specialistii nostri in domeniu. Recoltele vor fi valorificate catre procesatori, conform precontractelor, astfel incat sistemul va aduce predictibilitate in domeniu, know - how si mai ales profit", precizeaza Arsene. In viitor, compania va patrunde pe pietele din Bulgaria si din Serbia prin achizitia de silozuri si prin cumpararea de seminte.

Agricover a fost infiintata in anul 2000, prin fuziunea dintre Comcereal Buzau si Ulvex Buzau. Compania este structurata pe 4 divizii: distributie, cereale, silozuri si productie seminte (material genetic). Compania are 900 de angajati si estimeaza o cifra de afaceri de 320 mil. lei, mai mare cu 23% fata de 2006 si un profit de 14 mil. lei, in crestere cu 5% fata de anul anterior.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.