Preturile foarte mici la terenuri, in special din statele nou venite in UE au determinat Comisia Europeana sa dea anumite derogari in ceea ce priveste transferul dreptului de proprietate catre cetatenii straini.

Astfel, desi suntem deja stat UE, cetatenii statelor membre nerezidenti in Romania, precum si persoanele juridice constituite intr-o tara UE nu vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere decat din 2014.

Interdictia nu se aplica insa fermierilor din UE care au resedinta in Romania nu trebuia insa sa astepte.

Cetatenii UE cu rezidenta in Romania pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor (altele decat cele agricole si forestiere) de la data de 01.01.2007 iar cei care nu au rezidenta in Romania trebuie sa astepte pana in 2012.

Persoanele juridice constituite in UE care au cel putin un sediu secundar in Romania vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor (fara agricole si forestiere) iar cele care nu au un sediu secundar vor astepta inca 5 ani.

Motivatia pentru care Uniunea Europeana a aprobat aceste derogari este insa pe cale de a se destrama. Cum monitoringul CE este pe faza deja, in Ungaria s-a tras un semnal de alarma si prelungirea cu inca trei ani a perioadei de "protectie impotriva fortei disproportionate a capitalului strain" este pusa sub semnul intrebarii. in cazul Romaniei, in zonele rurale preturile sunt destul de joase, asa ca deocamdata nu putem avea probleme. Dar noi suntem abia in primul an postintegrare! Iar avalansa scumpirii terenurilor a urcat deja stacheta in ceea ce priveste intravilanul, dar si extravilanul din jurul marilor orase.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.