Unele oferte de carduri sunt insotite de beneficii suplimentare, cum ar fi acumularea de puncte de fidelitate sau diverse tipuri de discounturi

Cardurile de credit co-branded sunt produse create prin asocierea unei institutii de credit de cele mai multe ori cu o companie din domeniul electrocasnicelor, IT, restaurantelor, asigurarilor sau distributiei de carburanti.

Cate surse rapide de bani in plus pot fi luate in calcul? Nu este vorba de modalitati de castig, ci de solutii de creditare. Prima solutie care este cea mai la indemana pentru persoanele fizice este reprezentata de contractarea unui credit bancar. Acest fapt presupune un car de documente, hartii si avize, precum si mult timp. Primul avantaj notabil este dobanda mica. Mica, prin comparatie cu un card de credit. In acest caz, documentatia se depune o singura data, iar cardul are o valabilitate de doi sau trei ani, la care se adauga si reinnoirea. Dezavantajul cardului de credit este dobanda mai mare decat a unui credit. Avantajul este reprezentat de posibilitatea de a intra in acei bani ori de cate ori este nevoie, fara a intocmi de fiecare data documentatia.

In afara de posibilitatile de creditare din mediul bancar, trebuie luat in seama si sistemul institutiilor financiare non-bancare (IFN). Acestea pot sa emita si ele carduri de credit. O diferenta fata de cardurile de credit emise de banci este faptul ca aceste produse pot sa fie card proprietar. Adica nu sunt emise pe vreo platforma VISA sau MasterCard. Aceste carduri pot fi utilizate numai intr-o retea de magazine partenere. De cealalta parte, cardurile VISA sau MasterCard mai pot fi folosite si pentru retagerea de numerar de la bancomate sau pentru plati la comercianti care accepta carduri ce apartin acestei platforme. Am mentionat VISA si MasterCard deoarece sunt cele mai raspandite in Romania, la noi American Express are o pondere mai restransa, iar Dinners club sau Barclaycard nici nu au aparut. De Discover, JCB, Bankcard sau China UnionPay nici nu se pune problema. In fapt, cardurile de credit non-bancare de la noi, cu posibilitate de utilizare si la POS sau ATM, sunt doar MasterCard.

Intre aceste doua categorii exista cardurile tip proprietar, care mai pot fi folosite si la bancomate, dar cu conditia ca ATM-urile sa apartina unei anumite banci. In ultimul registru se afla cardurile emise de Euroline, care sunt recunoscute ca atare doar de bancomatele ce apartin Bancpost.

De unde apar diferentele

Ca si cardurile bancare, aceste produse ce apartin IFN-urilor sunt diferite intre ele. Perioada de gratie conferita este prima diferenta care sare in ochi. Motivul este faptul ca, in general, cardurile de credit sunt folosite pentru a avea acces rapid la sume mai mari de bani, pana la salariu. Astfel, clientul cumpara produsul dorit si cand a incasat salariul aduce toti banii inapoi. Pe viitor, cand mai auziti un coleg de la serviciu care cere cu imprumut bani "pana la salariu", sfatuiti-l sa-si faca un card de credit. Asadar, fiecare card de credit are perioada lui de gratie, lucru care face diferenta.

Pentru cei care nu sunt interesati de imprumuturi pentru perioade scurte de timp si au cardul pentru a scuti hartogaraia aferenta contractarii creditelor, diferenta se face la dobanda. Acestia prefera cardurile cu o dobanda cat mai mica, apropiata de dobanda la credite bancare.

Mai este categoria celor care considera cardul de credit un element de siguranta, care le confera oricand s-ar ivi nevoia accesul nemijlocit la sume de bani mai mari. Pentru acestia conteaza valoarea comisionului de administrare. In fapt, cat ii costa siguranta de a avea un imprumut in buzunar.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.