Nu este o noutate faptul ca, si in situatia in care Fiscul le blocheaza conturile, agentii economici plini de datorii isi desfasoara ativitatea nestingheriti, deschizandu-si alte conturi, in alte banci. Aceasta procedura va fi insa, in curand, mult ingreunata. Astfel, la cel mult doua saptamani dupa infiintarea unui cont nou, Fiscul va avea posibilitatea de a pune "lacatul" si pe acesta din urma, intrucat va fi tinut la curent cu "noile intrari".

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va fi informata bilunar in legatura cu conturile nou-deschise, ne-a declarat vicepresedintele institutiei si, totodata, seful Departamentului de Colectare a Veniturilor Statului, Daniel Chitoiu. "Potrivit unui protocol incheiat cu Banca Nationala a Romaniei, aceasta ne va comunica de doua ori pe luna toate conturile nou-deschise. In prezent, aceste informatii le primim doar o singura data pe luna", ne-a precizat Chitoiu, marturisind ca aceasta masura va fi o metoda extrem de eficienta pentru urmarirea debitorilor.

Asadar, latul se strange, iar daca inspectorii financiar-fiscali isi vor face datoria, rau-platnicii care au conturile blocate nu se vor mai putea sustrage executarii silite.

Popriri pe toate conturile celor aflati pe lista neagra

"Exista multe cazuri in care agentii economici carora li s-au blocat conturile din cauza datoriilor acumulate la buget continua sa functioneze nestingheriti, pentru ca isi deschid conturi noi. Cum BNR ne va furniza insa date despre acestea mai des, vom putea si noi sa le dam de urma mai eficient si sa luam masuri in timp util", ne-a declarat vicepresedintele ANAF, precizandu-ne ca se pot pune popriri pe un cont nou deschis imediat ce se constata ca apartine unui debitor de pe lista neagra.

Sanctiuni aspre pentru inspectorii care nu-si fac datoria

Insa daca baza de date furnizata de Banca Centrala nu este consultata de inspectorii financiar fiscali din tara, tot demersul este inutil. De aceea, conducerea ANAF este decisa sa instituie sanctiuni pentru cei care nu se conformeaza, respectiv pentru executorii din cadrul Directiilor Finantelor Publice Judetene care nu verifica conturile nou-deschise. "In momentul in care urmareste un agent economic aflat in executare silita, caruia i s-au blocat conturile, inspectorul este obligat sa consulte, ori de cate ori este reactualizata, baza de date de la banca centrala privind conturile nou-deschise. Daca nu o vor face vor fi sanctionati", ne-a spus Chitoiu, detaliindu-ne astfel si metoda de "lucru" a agentilor economici. "Eu ii blochez astazi contul. Poate activa o zi, doua, cu numerar, dar nu la infinit. Ei bine, in acel moment, isi deschide un alt cont nou. Daca noi aflam repede de el, putem pune popriri si ne putem recupera, daca nu toti banii, cel putin o parte din ei".

Executari silite pentru datorii de mii de miliarde

Potrivit datelor ANAF, 50.000 de firme sunt datoare in acest moment bugetului de stat cu 125.000 miliarde de lei. Desi s-au recuperat, efectiv, doar aproximativ 63 miliarde de lei, reprezentantii Agentiei sunt optimisti, spunand ca pot recupera o mare parte a datoriei, intrucat masurile puse in practica ca urmare a executarilor silite dau roade. "80% din sumele datorate de 20 de societati comerciale carora li s-a transmis somatii au platit intr-o saptamana", ne-a precizat vicepresedintele Chitoiu, facand referire la 20 dintre marii contribuabili, fara a-i nominaliza.

In luna februaruie, Fiscul a avut in "vizor" 74 de companii debitoare, din cei mai mari 300 de datornici. ANAF a recunoscut ca inspectorii au incasat efectiv doar 63 miliarde de lei, semn ca debitorii nu se tem foarte mult de astfel de controale. In timpul acelorasi controale au fost instituite insa masuri asiguratorii de peste 1.000 miliarde de lei, din care aproximativ 500 miliarde de lei reprezentau sechestre pe bunuri, 300 miliarde de lei au fost obtinute din popriri pe conturi si 200 miliarde de lei din popriri pe conturile la terti (n.r.- clienti). Dar in timp ce ANAF ameninta datornicii ca aceste controale se vor intensifica, directorii din teritoriu se plang, spunand ca nu pot face performanta pe bani putini si cu personal insuficient.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.