BCR si CEC vor sa intre pe piata Masura BNR reduce costurile de finantare ale bancilor Bauspar

Pe piata bancara functioneaza, in prezent, doar doua banci de economisire-creditare dedicate in totalitate domeniului locativ. Alte doua institutii si-au anuntat intentia de a infiinta o astfel de banca, iar acum, odata cu eliminarea de catre BNR a rezervelor obligatorii pentru bancile de economisire-creditare, in vederea armonizarii cu standardele BCE, probabil tot mai multi jucatori vor fi tentati sa intre pe piata Bauspar.

"Piata creditelor ipotecare este abia la inceput in Romania, iar partea din aceasta piata, pe care o reprezinta creditele acordate de bancile pentru locuinte, este o si mai mica fractiune", ne-a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu.

Bancile pentru locuinte furnizeaza un produs de economisire-creditare, care presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Activitatea este sustinuta si de stat, care acorda o prima anuala in functie de sumele economisite.

Inca doi jucatori vor intra pe piata

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, infiintata in iunie 2004, este prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc dedicata in totalitate domeniului locativ. Mai tarziu, in septembrie 2005, se deschide a doua banca pentru locuinte din sistem, HVB Banca pentru Locuinte. Iar acum, in martie, Banca Comerciala Romana, si ulterior, in aprilie, Casa de Economii si Consemnatiuni, au anuntat ca au in vedere deschiderea, in acest an, a cate unei banci specializate in finantari pentru locuinte.

Spre deosebire de BCR, care anunta ca demersurile in vederea deschiderii bancii pentru locuinte vor decurge rapid, CEC vede mai anevoioasa procedura din cauza birocratiei. "Procedura este deosebit de anevoioasa, sunt necesare numeroase avize. De altminteri, crearea unei banci este un lucru deosebit de serios. Ca urmare, in cel mai fericit caz, asteptam sa indeplinim formalitatile catre sfarsitul acestui an si sa demaram efectiv activitatea in 2008", ne-a declarat presedintele CEC.

Ambele institutii vor cauta solutii pentru a finanta achizitia de locuinte de catre persoanele cu venituri medii si mici. "Nu pierdem din vedere faptul ca, adresandu-ne cu acest tip de produs categoriilor mai putin favorizate, banca va indeplini si o misiune sociala, nu doar una economica", a mentionat Radulescu.

Ambele banci isi propun sa ocupe o pozitie fruntasa in cadrul pietei de profil si se bazeaza pe numarul mare de sucursale din tara si pe notorietatea bancii. "Este evident ca tintim nu la un loc oarecare, ci la o pozitie de frunte, intrucat avantajele pe care le are institutia noastra sunt extraordinare: prezenta teritoriala fara egal si notorietatea de necontestat a brandului CEC, inclusiv pentru categoria de public careia i se adreseaza aceste produse", a spus presedintele CEC.

RBL: Cred ca este loc pentru toata lumea

In ceea ce priveste atitudinea actualelor banci pentru locuinte vis-a-vis de intentia BCR si CEC de a-si deschide astfel de institutii, acestea vad benefica intrarea pe piata, in acest moment, a mai multor jucatori, tinand cont de potentialul ridicat al pietei. "Cred ca este loc pentru toata lumea. Faptul ca banci de talia Erste Bank sau CEC se arata interesate de segmentul economisirii-creditarii nu face decat sa confirme potentialul pe care il are segmentul finantarilor imobiliare in Romania", ne-a declarat Ionut Costea, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Cifrele arata ca peste 57% din locuintele existente necesita renovari si modernizari imediate si in jur de 6 milioane de romani intentioneaza sa-si imbunatateasca situatia locativa in perioada imediat urmatoare, a aratat reprezentantul bancii. "Ne asteptam ca in aceste conditii promovarea sistemului Bauspar sa creasca substantial, fapt ce nu poate decat sa ne ajute in realizarea obiectivelor in plan comercial. Apreciez ca numarul jucatorilor pe aceasta piata va creste in urmatorii ani, fiind un bun exemplu cazul Cehiei, unde deja opereaza sase banci Bauspar", a declarat pentru Curierul National presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin.

Bancile pentru locuinte, bucuroase de eliminarea rezervelor minime obligatorii

Raiffeisen BpL si HVB BpL s-au aratat multumite de decizia BNR de a fixa un nivel zero pentru rezervele minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte si au subliniat intentia bancii centrale de a stimula astfel economisirea.

"Faptul ca una din masurile de relaxare se refera la aplicarea unei rate de rezerva zero la depozitele bancilor pentru locuinte dovedeste increderea bancii centrale in efectele pozitive pe care economisirea pe termen lung realizata de bancile pentru locuinte in moneda nationala o are in mentinerea echilibrelor macroeconomice si dezvoltarea pe baze sustenabile a intermedierii financiare", ne-a declarat presedintele HVB BpL.

Acesta a mai adaugat ca "masura BNR va avea efecte benefice asupra activitatii bancii, prin reducerea costurilor de finantare, fapt ce ne va da posibilitatea de a oferi avantaje suplimentare clientilor nostri". Aceeasi parere si-a exprimat-o si presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte. "Masura adoptata arata, in opinia noastra, importanta pe care banca centrala o acorda stimularii economisirii", a declarat acesta. In perioada imediat urmatoare, banca isi va alinia strategia de dezvoltare la noile conditii, a anuntat Costea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.