Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat un prim semnal ca rezervele minime obligatorii (RMO) vor incepe sa se reduca in timp, insa relaxarea masurilor neortodoxe trebuie contrabalansata prin pastrarea unei rate reale ridicate a dobanzii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Isarescu: BNR nu va mai apela la masuri 'neortodoxe' Potrivit lui Isarescu, pe termen lung, mentinerea unor rate inalte ale rezervelor minime obligatorii poate distorsiona piata.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai apela la masuri "neortodoxe" de politica monetara, precum restrictiile aduse creditarii, care distorsioneaza piata, deoarece rolul dobanzii de politica monetara ca instrument principal al BNR a crescut, a spus, citat de NewsIn, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In acelasi timp, BNR va folosi dobanda de politica monetara si rata rezervelor mninime obligatorii. "Pastram rezervele minime obligatorii si scadem dobanda, sau invers", a spus Isarescu.

BNR a eliminat in prima parte a acestui an o parte din aceste masuri "neortodoxe", si anume avansul obligatoriu de minim 25% la creditele imobiliare si ipotecare si limitarea gradului de indatorare a populatiei, sub rezerva ca bancile comerciale sa inainteze spre validare la banca centrala norme interne privitoare la risc.

Conducerea BNR a decis, saptamana trecuta, mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.