Cu o investitie initiala de 5.000 euro, o scoala de dansuri poate ajunge la un profit anual de 15.000 lei

Daca cineva m-ar intreba ce inseamna salsa sau bachata, as ridica din umeri, pentru ca n-as sti ce sa zic. Sunt insa si oameni care stiu foarte bine raspunsul. Pasiune si un stil de viata. O alchimie care, in capitalismul dambovitean, a capatat tusa serioasa de business cu "brize" latino-americane.

New York, anii ’40-‘50. Oamenii traiau din plin perioada cluburilor underground, cu tot ce insemna asta. Cu tot cu vanzarile ilegale de whisky si gangsterii care se ocupau cu asta. Cu amestecul de fum de havana si transpiratie de dansatori inraiti care in fiecare seara modelau ringul de dans dupa voia lor. Un amestec de sunete afro-cubaneze si o influenta de jazz newyorkez facea furori la acea vreme. Viata grea din perioada razboiului se "descarca", seara dupa orele de munca, in miscari de salsa, bachata sau mambo. "Vicii" pentru care oamenii se calcau pe picioare in cluburi. Peste Ocean, istoria a continuat frumos, adunand in spate traditie.

Bucuresti, anii 2006-2007. Acelasi mix de sunete afro-cubaneze de salsa tinde sa revolutioneze timpul liber al romanilor, in special cel al tinerilor activi cu joburi solicitante. Din ce in ce mai multi renunta la steperele sau bicicletele din salile de sport si coboara scarile cluburilor de noapte sau a scolilor de dans pentru salsa sau merengue. Motivul? Aceeasi intensitate a miscarii intr-un mediu, in care socializarea joaca un rol important. intr-un loc unde stresul cotidian devinde amintire, cel putin pana a doua zi.

De abia acum industria scolilor de dans se afla in plina dezvoltare. Iar cei cu initiativa au folosit orice oportunitate oferita de piata pentru a transforma pasiunea pentru dans intr-o afacere in toata puterea cuvantului. Numai in Bucuresti sunt 20 de scoli de dans latino, din care cinci sunt mari, functionand in mai multe locatii. Concurenta incepe sa isi arate coltii. Clujul si Constanta au si ele cate doua scoli, salsa si merengue ajungand sa se predea si in Brasov, Timisoara, Iasi sau Galati.

Consultanta a pierdut razboiul cu salsa

Pentru Alina Ebi Ursuleac viata s-a schimbat de cand a aflat ce inseamna salsa. "Aveam o afacere in parteneriat cu niste societati din Italia, pentru care produceam posete din piele. Totul a mers foarte bine, incat mi-am permis sa ma dezvolt si sa intru ulterior si pe piata de consultanta in business. Numai ca, pe un fond poate nu fericit al acelui moment din viata mea, totul s-a schimbat cu 180 de grade. intamplator, eram la congresul de salsa de la Barcelona de anul trecut. Acolo mi s-a schimbat viata. Am hotarat sa renunt la afacerile mele pentru a investi intr-o scoala de salsa in Bucuresti. De atunci eu nu mai vad altceva", povesteste, pentru "Adevarul", Alina Ebi, proprietara Academiei de dans Afrolatino.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.