Suprafata ocupata de proiectele investitorilor de top pe piata romaneasca este echivalenta cu aproximativ 3% din suprafata Capitalei

"Banii Nostri" a inventariat principalele tranzactii ale anilor trecuti si a realizat un top al primilor patru mari investitori, dupa suprafata pe care au construit-o in Romania.

Fondurile de investitii straine si companiile autohtone se lupta in fiecare an sa-si mareasca numarul de proiecte din propriile portofolii.

De cele mai multe ori tranzactiile importante stau ascunse in actele companiilor pana in ziua anuntarii unui nou proiect si in spatele unor SRL-uri se ascund companii cu renume la nivel european sau international care achizitioneaza proprietati prin intermediul firmelor partenere.

Austriecii cumpara Romania

De departe prima companie care se impune pe primul loc in piata imobiliara autohtona este Immoeast. Austriecii au reusit sa achizitioneze din 2004, anul intrarii lor pe piata, proprietati a caror suprafata inchiriabila ajunge la 3,3 milioane de metri patrati. Cele peste 100 proprietati detinute de Immoeast in Romania sunt concentrate in principal in Bucuresti, insa compania detine proiecte importante si in orase ca Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj, Sibiu, Targu Mures sau Galati.

"Volumul total al investitiilor Immoeast in Romania este de 2,2 miliarde de euro (incluzand si investitiile contractuale). Veniturile companiei in Romania au atins 15,3 milioane de euro in primele noua luni ale anului financiar 2006-2007. Luand in considerare planurile noastre de dezvoltare, aceste cifre vor creste puternic in urmatoarea perioada", ne-a anuntat Karl Petrikovics, reprezentantul Immoeast AG.

La momentul de fata Romania ocupa primul loc cu 26,4% pe harta regionala a distributiei spatiilor inchiriabile la nivelul companiei. Planurile Immoeast prevad ca volumul de investitii viitoare sa ajunga la peste 25% din totalul de investitii la nivel de companie.

In ce investeste compania de pe primul loc?

"Pe parcursul expansiunii in Romania, Immoeast a urmat o politica de creare de parteneriate cu asociatii locali sau cu partenerii pe care i-am mai avut si pe alte piete si care sunt deja activi in Romania", precizeaza Karl Petrikovics. Istoricul companiei care a ajuns lider de piata in Romania este surprinzator.

In 13 iulie 2006, Immoeast preia participatiile societatii SC Almera New Capital SRL care detine o proprietate in Timisoara. Aceasta tranzactie vizeaza construirea unui parc logistic alaturi de dezvoltatorul Eyemaxx.

In 27 iulie 2006, compania austriaca a preluat 86% din participatiile SC Meteo Business Park SRL si SC Stupul de Albine SRL. Tranzactia viza demararea proiectului Jandarmeria. Acesta cuprinde un complex de birouri de circa 40.000 mp inchiriabili si unul rezidential de 33.000 mp.

In 2 noiembrie anul trecut, Immoeast a preluat 15% din actiunile Romanian Polus Transilvania Compania de Investitii SA si ulterior a achizitionat proiectul Polus Center, prin cumpararea a 25% din actiunile dezvoltatorului TriGranit. In Cluj-Napoca va fi construit un centru comercial de circa 100.000 de mp ce are ca termen de finalizare noiembrie 2007.

In decembrie 2006, Immoeast achizitioneaza 89% din partile sociale ale firmei romanesti SC EFG Urban Achizitii SRL si ulterior preia proiectul rezidential si comercial IUS Brasov. Acest complex va fi realizat printr-un joint-venture cu societatea European Future Group si prevede dezvoltarea unui complex comercial si de retail cu o suprafata inchiriabila de 153.000 mp si al unuia de locuinte.

Impreuna cu firma S+B CEE, din care Immoeast detine 50%, austriecii vor construi doua centre comerciale de tip mall in Sibiu si in Targu Mures. Cel din Sibiu are o suprafata de 29.250 mp, iar cel din Targu Mures 17.000 mp. Amandoua proiectele vor fi deschise in 2009.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.