Din cele 74 de companii de intermediere care activeaza in Romania, 58 au o cota de piata de sub 2%

Potentialul de dezvoltare a pietei romanesti de capital nu a scapat neobservat de marile firme internationale de brokeraj. Nu mai putin de 42 dintre acestea sunt deja autorizate in Romania de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Principalele firme de intermediere autohtone spun, insa, ca sunt pregatite sa faca fata presiunilor concurentiale.

Pentru firmele mici, cu cote de piata de sub un punct procentual, greul abia acum incepe. Pe piata locala, peste trei sferturi din cele 74 de case de brokeraj nu depasesc, fiecare, o cota de piata de 2%. "in prezent, piata de intermediere romaneasca este foarte fragmentata avand peste 70 de jucatori. Asta, in conditiile in care pe pietele mai mari din statele vecine numarul brokerilor este de cateva ori mai mic fata cel al intermediarilor din Romania", atrage atentia Cristian Tudorescu, directorul departamentului de cercetare Vanguard.

Batem pietele vecine la numarul de intermediari

In Ungaria, spre exemplu, pe o piata de opt ori mai lichida activeaza mai putin de 20 de brokeri. si in Polonia, care are o capitalizare bursiera de peste cinci ori mai mare decat Romania, serviciile de intermediere sunt asigurate de doua ori mai putine societati. Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, este de parere ca, in acest context, concentrarea activitatii de intermediere este inevitabila. "Nu va fi neaparat vorba despre o reducere a numarului de SSIF-uri (care continua sa creasca in ultimii ani), cat de o concentrare a unui procent de 80% din tranzactii la 20 de case de brokeraj", ne-a declarat Pasol.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.