Bancile din Romania pierd milioane de euro acordand credite unor „clienti" cu acte de identitate false, angajati ai unor firme-fantoma

In Romania a aparut o noua specie de infractori, experti in escrocarea sistemului bancar. Sunt cunoscuti sub numele de "fantome". Opereaza organizat, folosind acte de identitate false sau folosindu-se de documentele unor oameni ai strazii.

Mecanismul infractional perfectionat de "fantome" implica si infiintarea unor societati special create pentru angajari fictive si implicit pentru eliberarea unor adeverinte de venit. Dupa trei luni de zile de la infiintare, "fantoma" ("angajatul") primeste adeverinte care "certifica" primirea unui salariu imens, astfel incat creditele obtinute sa fie cat mai mari. Cei care infiinteaza firma au rabdarea necesara chiar si pentru a astepta trecerea unui an de zile pentru a plati impozitele si taxele catre stat. Scopul este obtinerea unui "cazier" fiscal corespunzator, in cazul, care vreo banca ar cere relatii despre firma respectiva. Astfel de cazuri sunt intalnite cu predilectie atunci cat sunt concepute tunuri, adica o singura firma emite mai multe adeverinte pentru mai multe credite. Dupa ce operatiunea s-a incheiat cu succes, firma este abandonata.

Complici din interiorul bancilor

Fenomenul a ajuns la apogeu in ultima perioada pe fondul relaxarii conditiilor de accesare a creditelor pentru nevoi personale. Politistii au intocmit in ultimul an 1.368 de dosare penale, fiind cercetate peste 3.000 de persoane. Prejudiciul a fost stabilit, pana in prezent, la aproape sase milioane de RON. Doar o mica parte din prejudiciu a fost recuperata, aproximativ 20 la suta. Victime ale escrocilor au fost toate bancile care acorda credite pentru nevoi personale si, in mai multe cazuri, capii retelelor au beneficiat de complicitatea unor functionari din interior.

Anchetele politiei au stabilit ca in cateva zeci de cazuri creditele pentru "fantome" au fost acordate contra unor spagi substantiale, cu ajutorul ofiterilor de credit: "Avem 136 de infractiuni de coruptie in aceasta operatiune, unde sunt acuzati functionari bancari. Cum i-am identificat? Prin mai multe metode. Unii au fost «turnati» de complici in timpul cercetarilor. Pe altii i-am identificat observand ca acelasi functionar bancar aproba creditul la diferite persoane care se prezentau la ghiseu cu documente false, dar care faceau parte din aceeasi grupare", ne-a declarat chestorul Dan Bucur, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul IGP.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.