Concurenta pe piata bancara si dezinflatia ieftinesc creditele pentru populatie

Dobanzile la creditele pentru populatie isi vor continua trendul descendent, pe fondul evolutiei procesului de dezinflatie si a intensificarii concurentei de pe piata bancara, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, la un seminar despre retail banking la care Curierul National a fost partener media. "Odata cu continuarea dezinflatiei se vor duce si dobanzile pe piata bancara. Speram ca ritmul de scadere sa fie consistent, provenit atat din incetinirea cresterii preturilor, cat si din intensificarea concurentei", a afirmat prim-viceguvernatorul BNR.

Inflatia se va incadra in intervalul tintit

Astfel, potrivit declaratiilor oficialului BNR, daca avem in vedere evolutia inflatiei din primele luni ale anului, aceasta se va incadra anul acesta in intervalul tintit de banca centrala. "Cu nivelurile inflatiei din ultimele luni ne incadram in tinta de 4%, plus sau minus un punct procentual, si suntem optimisti ca mixul de politici economice va conduce la incadrarea in limitele proiectate pentru acest an", a afirmat Georgescu. Acesta a mai aratat ca rata medie a inflatiei s-a redus de la 6,56 puncte procentuale, la finele lui 2006, la 5,5% la sfarsitul lunii martie, tendinta de reducere manifestandu-se in continuare.

Aplicarea noilor norme de creditare intetesc concurenta

Totodata, acesta a aratat ca pe piata bancara din Romania incep sa apara tot mai multe banci puternice si sunt create facilitati pentru intrarea pe piata a unor noi jucatori. "Exista documentatie depusa la autoritatea monetara pentru ca mai multe institutii de credit sa inceapa activitatea pana in toamna", a adaugat Georgescu.
De asemenea, concurenta in sectorul bancar va lua amploare si odata cu aparitia noilor produse ale bancilor rezultate in urma aplicarii setului de norme interne.
Georgescu a precizat ca toate bancile comerciale care si-au depus la banca centrala setul de norme de creditare elaborate conform noilor reglemetari vor putea sa aplice respectivele norme peste aproximativ o luna. "Intr-o luna - o luna si ceva, toate bancile care au depus norme le vor avea si le vor putea transpune", a informat oficialul BNR.

El a aratat, totodata, ca banca centrala a returnat unor banci cmerciale setul de norme depus in vederea imbunatatirii si minimizarii riscului in cazul acelora care au efectuat o crestere a plafonului de indatorare. "Normele trebuie bine fundamentate, sa surprinda mai multe aspecte ale beneficiarului, precum locul de munca sau daca a mai avut credite", a subliniat Georgescu.

Creditul isi va continua trendul ascendent

Prim-viceguvernatorul BNR a declarat ca tendintele de majorare a creditelor pentru gospodariile populatiei si cele pentru majorarea scadentelor se vor manifesta in continuare. Totodata, el a explicat ca sentimentul optimist al populatiei privind indatorarea, alaturi de asteptarile de imbunatatire a situatiilor financiare personale, precum si consolidarea stabilitatii macroeconomice, reprezinta factori ai cresterii ponderii creditelor pentru gospodariile populatiei in PIB.

"Structura creditelor catre populatie arata orientarea acestor imprumuturi catre consum si catre scadente mai lungi", a spus Georgescu.

Ritmul de crestere a creditelor acordate firmelor si populatiei s-a accelerat in martie la 3,6%, de la 3,2% in februarie, iar soldul finantarilor a ajuns la 98,96 miliarde lei, pe fondul unei dinamici mai accentuate a finantarilor in valuta, potrivit datelor publicate joi de banca centrala.
In ceea ce priveste economisirea, depozitele firmelor si populatiei au urcat in martie cu 2,6%, pana la 98,95 miliarde lei.

Sectorul de retail bancar romanesc va inregistra in urmatorii ani o crestere a perioadei de rambursare a imprumuturilor, de dezvoltarea accelerata a cardurilor de credit si a canalelor alternative de distributie, a declarat, ieri, presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares.
"Avand in vedere gradul redus de intermediere bancara, vom asista in urmatorii doi-trei ani la cresterea accelerata a retailului din Romania", a afirmat Rares. Acesta este de parere ca maturizarea pietei de retail bancar se va manifesta rapid, iar cardurile de credit reprezinta urmatoarea etapa a dezvoltarii acestui sector.

Petru Rares: Bancile vor dezvolta credite ipotecare pe generatii

Avand in vedere ca nevoile de bunuri de folosinta indelungata vor incepe sa fie satisfacute, se va simti, in urmatoarea perioada, o crestere a creditelor imobiliare, in detrimentul celor de consum.

Ulterior scaderii dobanzilor si extinderii perioadei de creditare, o noua metoda de sporire a imprumuturilor pentru locuinte ar putea fi creditele ipotecare pe generatii, a declarat Petru Rares. Veniturile populatiei vor spori odata cu economia a tarii, "ceea ce va conduce la o atractie tot mai mare a populatiei catre credite ipotecare, care sa faca fata cresterii tot mai mari a preturilor la imobile", a spus Rares. "Azi nu mai poti sa cumperi cu cateva zeci de mii de euro nici macar o garsoniera si atunci vor fi tot mai multe banci care vor dezvolta credite ipotecare pe generatii, in care familia copilului va putea prelua ipotecile", a explicat acesta.

Finantarea rurala - "o frontiera mai greu de trecut"

In opinia prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, dar si cel agricol constituie oportunitati de dezvoltare pentru banci, avand in vedere ca potentialul acestor domenii este valorificat la un nivel redus. "Finantarea agriculturii ramane inca insuficient exploatata. BNR colaboreaza cu autoritatile pentru oferirea unei mai mari sigurante a imprumuturilor acordate acestui domeniu", a spus oficialul bancii centrale. Aceeasi parere si-a exprimat-o si presedintele Institutului Bancar Roman care vede finantarea rurala" ca pe o frontiera mai greu de trecut pentru ca e nevoie de infrastructura si de tehnologii si produse speciale".

In ceea ce priveste creditele pentru IMM, Rares a afirmat ca acestea ar putea inregistra, anul acesta, o crestere cu 25-30% pentru ca foarte multe astfel de firme lucreaza pe surse proprii, dar data fiind concurenta europeana vor trebui sa faca investitii pentru care vor avea nevoie de credite de la banci. De asemenea, Rares a adaugat ca "intrarea de noi operatori pe piata bancara ar putea aduce, de asemenea, persoane nebancabile in sfera fluxurilor bancare"


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.