Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) cere Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) majorarea primei de export pe anul 2005, de la 4.500 lei la 15.700 lei. Producatorii de vinuri isi motiveaza cererea prin costurile prea ridicate pentru imbuteliere, etichetare, lotizare, expediere de mostre, cheltuieli de promovare a vinzarilor, dar si prin devalorizarea dolarului fata de euro. "Cei 4.500 de lei/litru pe care i-am primit anul trecut au valoarea unui dop de pluta", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al PNVV.

Principalele destinatii de export pentru vinul romanesc sint Germania, Republica Moldova, Statele Unite, Marea Britanie, Cehia, Israel, Danemarca, Italia, Federatia Rusa, Canada, Japonia. Cele mai bune preturi la export sint obtinute in SUA (1,86 dolari), Israel (0,87 dolari), Rusia (1,25 dolari) si Japonia (1,07 dolari). Cele mai apreciate de straini sint vinurile traditionale romanesti, in special cele rosii.

Pe piata interna, pretul mediu al vinului imbuteliat este de 2,11 dolari fara TVA, iar un roman consuma in medie 27 litri pe an.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.