Libera circulatie a capitalurilor si mobilitatea acestora sunt deziderate pe care Uniunea Europeana le-a inclus pe lista de prioritati cu multi ani in urma. Recent, s-au facut pasi importanti in acest domeniu

Astfel, Parlamentul European a adoptat o serie de reglementari care vor permite cetatenilor celor 27 de state ale blocului comunitar sa efectueze plati si transferuri bancare in orice tara UE, prin intermediul unui singur cont bancar. Pana la transpunerea directivelor in practica va mai curge insa ceva apa pe Dunare. si aceasta in pofida faptului ca Parlamentul European a votat cu o majoritate clara in favoarea propunerii.

Scopul principal pentru care a fost infiintata zona unica de plati in moneda comunitara (SEPA) este intensificarea concurentei in sectorul financiar si reducerea costurilor pentru cei 490 milioane de clienti raspanditi in cele 27 state membre.

Statele UE au aprobat reglementarile la sfarsitul lunii martie, acordul ministrilor europeni ai Finantelor fiind insotit de o clauza care prevede reanalizarea regulilor in termen de trei ani.

Comisia Europeana, care a inaintat propunerea, estimeaza ca infiintarea SEPA va determina reducerea costurilor la nivelul economiei UE cu o suma cuprinsa intre 50 de miliarde de euro si 100 de miliarde de euro anual, intrucat pretul unei tranzactii transfrontaliere va cobori la acelasi nivel cu tariful perceput pentru transferurile realizate la nivel local.

Noul sistem de plati are la baza standarde tehnice comune si va permite firmelor nou-intrate pe piata de profil sa ofere servicii de plati transfrontaliere, care concureaza cu ofertele bancilor internationale.

De asemenea, implementarea regulilor va contribui la dezvoltarea serviciilor de plati moderne, cum ar fi cele furnizate prin intermediul telefoanelor mobile. Banca Centrala Europeana anticipeaza ca proiecul va genera beneficii suplimentare, intrucat incurajeaza concurenta internationala la nivelul serviciilor oferite.

Pana atunci multe state mai au de munca in ceea ce priveste convergenta sistemelor financiare. Iar UE a tercut la masuri de forta. Romania este insa pe o pozitie favorabila, nefacand parte din lista neagra. intre timp, BNR, cea care are cel mai mare merit in armonizarea sistemelor si reglementarilor financiare, se pregateste sa dea ok-ul pentru normele interne de creditare ale principalelor banci comerciale. Oficiali din BNR au precizat ca banca centrala a returnat unor banci comerciale normele propuse, pentru a fi refacute.

La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.

Regulament privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice a intrat in vigoare la jumatatea lunii martie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.