Ministerul Economiei pregateste o schema prin care gazele pentru marii consumatori sa fie mai ieftine. In plus, de la 1 aprilie, se va liberaliza inca un sfert din piata de energie electrica.

Marii consumatori industriali de gaze naturale ar putea plati mai putin pentru gazele consumate. "E posibil sa formam un cos pentru marii consumatori industriali, care sa cumpere gaz mai mult din productia interna, care e mai ieftin. Vom gasi o solutie in urmatoarele zece zile", a spus ministrul Economiei, Codrut Seres.

Oficialul a facut aceste precizari in contextul cererii companiei turcesti Transworld Fertilizers, proprietarul combinatului chimic Azomures, de a primi gaze mai ieftine. Turcii au spus ca, daca nu primesc gaz mai ieftin cu cel putin 20 de dolari pe mia de metri cubi, vor fi nevoiti fie sa opreasca activitatea combinatului, fie sa transfere tehnologia in zone unde gazul e mai ieftin, dind exemplul Egiptului.

Seres a spus ca nu a putut satisface momentan cererea turcilor, pentru ca ar fi fost vorba despre acordarea unui ajutor de stat. Tocmai de aceea ministrul cauta o solutie pentru toti marii consumatori. Asta desi consumatorii industriali mari sint eligibili, deci isi pot negocia tariful la care platesc gazele naturale si isi pot alege si furnizorul.

80% din curent e la liber

Tot in sensul scaderii costurilor energetice ale firmelor, ministrul Economiei a anuntat si cresterea gradului de liberalizare a pietei de energie electrica. Astfel, de la 1 iulie, 80% din piata va fi libera, fata de 55% in prezent. Pina in 2007, piata trebuie sa fie libera in proportie de 100% - lucru care inseamna ca oricine isi va putea alege furnizorul de electricitate, la preturi pe care si le negociaza.

Seres spune ca a luat decizia cresterii gradului de liberalizare la 1 iulie in urma cerintelor agentilor economici, care s-au declarat nemultumiti de tarifele practicate de Electrica. Insa procentul de deschidere a pietei nu este nici acum acoperit in totalitate de contracte. Anul trecut, doar 32% din consumul national de electricitate a fost acoperit prin contractele negociate liber, si aici au intrat si tranzactiile intre producatorii de energie, care sint de stat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.