Patronii Cuprom vor adresa oficial statului sirb o scrisoare prin care cer lamuriri asupra situatiei privatizarii RTB Bor. In cazul in care problemele dintre cele doua parti nu se vor rezolva, romanii isi iau banii si ii investesc acasa.

Neintelegerile dintre Cuprom, compania autohtona care urmeaza sa achizitioneze cel mai mare combinat de cupru din Serbia, Rudarsko Topionicarski Basen (RTB) Bor, si statul sirb vor dobindi in urmatoarea perioada si o forma oficiala. Reprezentantii companiei ne-au declarat ca, foarte curind, vor inainta statului sirb o scrisoare oficiala prin care vor cere lamuriri cu privire la situatia lor ca investitori la Bor. "Azi sau miine o sa inaintam o scrisoare oficiala, prin care cerem ori sa se rezolve problemele, ori renuntam. Nu poti lasa 400 de milioane de dolari, plus 200 de milioane pe care urmeaza sa ii investim daca nu poti beneficia de un mediu prielnic", ne-a declarat ieri Horia Simu, presedinte al Consiliului de Administratie al Cuprom. Potrivit acestuia, in cazul in care afacerea cu statul sirb va pica, banii pe care Cuprom urma sa ii investeasca la Bor, adica aproximativ 600 de milioane de dolari pe care compania i-a imprumutat de la bancile Merrill Lynch si Deutsche Bank, vor fi, cel mai probabil, investiti in Romania.

"Avem proiecte suficiente in Romania - si la mine, si alte proiecte", ne-a mai spus Simu. In acest sens, amintim ca societatea Cuprom, alaturi de Energomineral si Ipronef, tocmai a inchis negocierile cu statul roman in vederea unei investitii de peste 240 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, la minele Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua.

Schimbare de conditii

In cazul in care tranzactia cu sirbii va fi dusa la bun sfirsit, aceasta este cea mai mare investitie a unei companii autohtone peste hotare, daca tinem cont doar de tranzactiile a caror valoare a fost facuta publica. Chiar daca oficialii Cuprom au refuzat sa faca comentarii referitoare la problemele pe care le intimpina in afacerea RTB, din declaratiile anterioare ale acestora, ale Guvernului si ale sindicalistilor de la Bor reiese ca cele doua parti nu se pun de acord asupra mai multor aspecte. Astfel, potrivit Agentiei de Privatizare din Serbia, citata de site-ul serbianna.com, cei de la Cuprom ar fi informat Agentia ca s-au razgindit pe seama "schimbarii radicale a circumstantelor" si a faptului ca, pe plan local, nu s-a dorit ca aceasta tranzactie sa aiba loc.

De asemenea, oficialii sirbi mai cred ca anuntul celor de la Cuprom a fost extrem de graitor mai ales in conditiile in care instiintarea de retragere s-a produs chiar inaintea ultimei zile in care romanii mai puteau depune garantiile financiare necesare pentru preluarea combinatului de cupru. Pe de alta parte insa, Simu ne-a spus ca a depus garantiile necesare "la semnarea contractului", adica pe 5 aprilie anul acesta. Totodata, Simu a declarat anterior ca "in conditiile in care putem avea un «deal» corect, adica toate partile implicate sa lucreze impreuna, ne mentinem interesul pentru Bor. Altfel, nu. Daca vom fi intelesi, vom continua".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.