Pe langa ansamblurile rezidentiale de lux si apartamentele vechi atinse de febra scumpirilor, apar si locuinte noi, la preturi scazute.

"Ma hotarasem sa imi iau un apartament. Am vazut mai multe oferte, toate la blocuri construite inainte de 1989, si mi s-au parut prea scumpe. Pentru trei camere pe 1 Mai sau la Baba Novac mi se cereau peste 50.000 euro. Mi-am zis ca la banii acestia, ma mut intr-un apartament nou", povesteste Ovidiu Pandele.

El a contractat un apartament cu trei camere, intr-un bloc nou construit, situat langa restaurantul Doi Cocosi. 46.500 euro, fara finisaje si obiecte sanitare. "Mai dau cateva mii de euro si le pun si pe acestea, oricum ies mai ieftin decat in cazul ca m-as fi orientat spre un bloc vechi", a gandit Ovidiu.

Pe piata imobiliara preturile sunt mari, aproape insuportabile pentru o populatie cu castiguri medii in jur de 200 euro pe luna.

Apartamentele s-au scumpit foarte mult in ultima vreme.

In Bucuresti gasesti cu mare greutate trei camere cu mai putin de 35.000-40.000 euro. La ansamblurile rezidentiale realizate dupa anul 2000 au acces numai persoanele cu venituri mari.

Vilele se vand cu 200.000-300.000 euro si chiar mai mult. Intr-adevar, la sumele acestea se ofera facilitati de lux: incaperi spatioase, finisaje de calitate, locuri de parcare, servicii de paza. Suna tentant, dar in asemenea vile si le permit numai rezidentii straini sau oamenii de afaceri cu salarii de mii de euro.

Pe fondul acestor preturi prohibitive, unele companii au constatat ca piata mai cere si altceva. Exista oameni activi, dispusi sa munceasca oricat pentru a avea o casa, dar in Romania posibilitatile de a obtine bani foarte multi sunt limitate.

Pentru acest segment de populatie un apartament la 35.000-40.000 euro inseamna o solutie, mai ales daca blocul e proaspat construit.

Apartament nou cu 34.600 euro

"Avand in vedere modelele de case si apartamente pe care Triumf Construct le executa, pot spune ca ne adresam tuturor categoriilor de populatie, incepand de la tineri si terminand cu persoane in varsta.

De ce putem sa afirmam acest lucru? Datorita faptului ca exista case cu o compartimentare atat moderna cat si clasica, exista apartamente in blocuri nou construite la preturi mult sub pretul apartamentelor din anii ‘80-’90.

Referitor la preturi, ele se afla la nivelele pe care le-am impus pe piata datorita a doua motive intemeiate. Primul - pentru compania noastra clientul nu constituie un scop in sine, iar profitul nu reprezinta elementul principal al politicii firmei. Al doilea motiv tine de un secret profesional in constructii, care ne ajuta ca la stabilirea pretului sa existe un profit aplicat o singura data la costurile de executie.

Pentru o casa pe pamant (suprafata construita 160 mp, teren de 202 mp), pretul este de 75.000 euro, iar pentru un apartament intr-un bloc de locuinte (suprafata construita 64 mp), pretul se cifreaza la 34.600 euro. Cat despre achizitiile in rate, exista o gama foarte variata din care clientul isi poate alege.

Firma noastra pune la dispozitia clientului atat o calculatie pentru finisajele optionale, cat si o gama larga de materiale (gresie, faianta, etc) pentru realizarea acestor finisaje" - Adrian Radoi, consultant de vanzari la Triumf Construct.

Baie din import, gradina, garaj: 450.000 euro

"Cladirile din complexul rezidential Vilaflor au structura de rezistenta cu stalpi si grinzi plus trei plansee din beton armat (inclusiv etajul unu), acoperis din tigla metalica, zidarie din blocuri ceramice, termosistem, tamplarie PVC cu patru camere, geam Pilkinton, izolatii Austrotherm pentru fundatie, pereti si acoperis, hidroizolatie balcoane Mapei.

Lucrarile de constructie au demarat in iulie 2004 si vor fi finalizate in mai 2005. Vor fi sase vile pe trei nivele: parter, un etaj si pod. Fiecare imobil are o suprafata construita de 460 mp si este amplasat pe un teren de 600 mp. Pretul unei vile, la cheie, este de 450.000 euro.

Vilele sunt dotate cu centrale termice Sime cu baterie solara (pentru reducerea consumului de gaze), retele telefonice, internet prin fibra optica, videointerfon la intrarea in complex, incalzire prin pardoseli in bai, aer conditionat in fiecare camera. Accesul in complex se face prin telecomanda. Printre facilitati numara si garajul (simplu sau dublu), dar si gradina, prevazuta cu sistem de irigare automata.

Accesul in complex se face prin telecomanda. Obiectele sanitare si accesoriile de baie sunt produse de Inda si Hatria, corpurile de iluminat pentru bai si holuri sunt importate din Italia, gresia si faianta sunt Marazzi, iar parchetul masiv este montat prin tehnologie germana" - Sorin Lacusta, senior broker in cadrul companiei Regatta.

Cu 800 euro/mp stai pe Ionescu-Sisesti

Un bloc privat cu cinci nivele (P+4) se construieste in partea de nord a Capitalei, pe strada Ionescu-Sisesti, pe malul lacului. Sunt planificate trei apartamente de cate doua camere si opt apartamente de cate trei camere.

Apartamentele de doua camere au aproximativ 99 metri patrati, precum si cate o terasa de 14 mp. Fiecare dintre acestea valoreaza 90.500 euro plus TVA. Apartamentele de trei camere se impart in doua categorii: unele vor avea 131 mp, plus cate o terasa de 14 mp, atingand fiecare o valoare de 116.000 euro plus TVA, iar celelalte vor avea 140 mp si cate o terasa de 14 mp, un apartament costand 123.500 euro plus TVA. Constructia va debuta in martie, si se va finaliza in luna decembrie a acestui an.

"Vorbim de cel mai mic pret in acest moment. Nicaieri nu se mai poate cumpara un apartament de lux cu numai 800 euro/mp plus TVA. Peste tot preturile nu sunt sub 1.200 euro/mp plus TVA", a declarat Robert Teodorescu, director in cadrul companiei Regatta.

Residence a la Washington

Complexul rezidential Washington Residence va avea o suprafata de 11.000 mp si va fi situat in zona Dorobanti. Ca termen de finalizare s-a prevazut luna aprilie 2005. Vor fi 10 blocuri de cate patru etaje, cu doua apartamente pe nivel, iar la ultimul etaj - penthouse.

Ansamblul va cuprinde un club privat cu sauna, sala de fitness, spatiu de receptie pentru oaspeti. Proprietarilor li se asigura locuri de parcare subterane si servicii de paza 24 de ore pe zi. Un apartament costa intre 265.000-440.000 euro, dupa cum ne informeaza agentia Touring Imobiliare. Se accepta si cumpararea in rate.

Piscina si plaja la Pipera Lac

Pipera Lac este un ansamblu rezidential format din 17 vile. Foarte simplu de localizat, amplasamentul rezulta din denumire. Fiecare unitate locativa are parter, etaj si mansarda deschisa.

Exista doua tipuri de vile: duplex (care costa 180.000 euro) si individuale (la pretul de 270.000 euro), dupa cum ne informeaza agentia imobiliara Rezidential Bucuresti. Viitorii proprietari vor avea la dispozitie piscina comuna, club si plaja privata.

Constructiile noi provoaca ieftinirea apartamentelor din blocurile vechi

Preturile locuintelor ar putea scadea, la inceputul anului viitor, cu 10-20%, in cazul in care sectorul imobiliar va atrage investitii de aproximativ 100-150 de milioane de euro, a declarat, miercuri, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), Gabriel Sorin Zamfir.

Potrivit reprezentantilor UNAI, pretul apartamentelor in imobilele construite inainte de 1990 a crescut semnificativ in ultimii doi ani, ajungind la o valoare de 1.000 de euro pe metru patrat, de la 200-300 euro pe metru patrat.

"Tot mai multi investitori apreciaza ca se pot realiza constructii noi cu un raport calitate-pret mult mai bun decit in cazul apartamentelor vechi. In acest sens, se asteapta ca, spre sfarsitul anului 2005, sa apara primele oferte de apartamente care sa concureze ca pret pe cele din blocurile construite inainte de 1990", au afirmat reprezentantii UNAI.

Zamfir, care este si deputat PNL, a afirmat, de asemenea, ca intentioneaza sa initieze un proiect de lege prin care agentiile imobiliare sa fie obligate sa plateasca despagubiri in caz de malpraxis.

Propunerea vizeaza si introducerea obligativitatii asigurarilor de raspundere profesionala, precum si constituirea unui fond de garantare a tranzactiilor imobiliare.

"Primul pas in aceasta directie este crearea unui registru national pentru firmele imobiliare, in care acestea sa fie inregistrate. Astfel, se va sti care dintre agentiile imobiliare sunt asigurate si care nu", a spus Zamfir. El a aratat ca proiectul legislativ va fi definitivat pana in luna iunie a acestui an, astfel incat primele efecte ar putea aparea in toamna.

"Dupa ce proiectul va fi adoptat si va intra in vigoare, avand in vedere ca, in prezent, sub 10% din agentiile imobiliare din Romania au o formare si sunt calificate profesional, pe aceasta piata nu vor mai ramine nici 20% din firmele care activeaza acum", a mentionat Zamfir. El a adaugat ca pe piata tranzactiilor imobiliare isi desfasoara activitatea circa 10.000 de agentii imobiliare, excluzand societatile de mici dimensiuni.

In ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare din ultimele trei-patru luni, presedintele UNAI a aratat ca aprecierea leului fata de moneda unica europeana si dolar este una din cauzele care au determinat o crestere, pe anumite segmente ale pietei, a preturilor imobilelor in euro.

Aceasta majoare a preturilor a fost determinata de dorinta vanzatorilor, respectiv proprietarilor, de a obtine aceeasi suma in lei pe care ar fi obtinut-o la cursul in euro atunci cind acesta era mai ridicat in raport cu moneda nationala.

Pe de alta parte, preturile constructiilor noi ar putea scadea usor in contextul reducerii impozitului pe profit de la 25% la 16%, in cazul in care firmele de constructii vor dori sa isi mentina marjele de profit.

Pe de alta parte, acest efect va fi atenuat de majorarea impozitului pe castigurile din tranzactiile imobiliare ale companiilor, de la 10% la 16%.

De asemenea, piata imobiliara va fi influentata si de modificarile anuntate ale Codului Fiscal, printre care introducerea unui impozit pentru castigurile realizate de persoanele fizice din tranzactiile imobiliare. Astfel, investitorii se vor concentra asupra tranzactiilor cu terenuri.

Potrivit agentilor imobiliari, fluctuatiile cursului monedei nationale din ultima perioada ramane unul din principalele motive ale cresterii preturilor la locuinte, dupa ce proprietarii, dar si o parte dintre constructorii privati de ansambluri rezidentiale, au inceput sa vanda locuintele in lei.

Agentii imobiliari anticipeaza ca aceasta tendinta se va mentine si in viitor, pe fondul continuarii fluctuatiilor pe piata valutara.

In plus, agentii imobiliari au indicat ca aprecierea leului a determinat, in primele doua luni ale acestui an, cresterea preturilor locuintelor cu pana la 30-40%, in euro.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.