Institutiile financiare autohtone pot sa primeasca ratinguri imbunatatite

Banci islandeze, poloneze si cehesti au primit initial ratingul triplu A de la Moody’s, dupa introducerea noului sistem de evaluare, care tine cont de sprijinul primit din exterior. Desi agentia a revenit asupra metodologiei, in final bancile beneficiaza de calificative mai bune decat inainte.

Pe 24 aprilie, agentia internationala Moody’s va anunta noile ratinguri acordate bancilor romanesti. Astfel, BCR, BRD si Raiffeisen Bank - institutii de credit monitorizate de Moody’s - pot spera la o usoara imbunatatire a calificativelor, asa cum s-a intamplat si cu marile banci din Polonia sau Ungaria.

Nu este sigur daca acest lucru va aduce beneficii concrete deoarece atitudinea investitorilor fata de noile actiuni intreprinse de agentia de rating nu este nici pe departe una favorabila. Moody’s a fost aspru sanctionata de analisti in ultima vreme, acestia identificand erori fundamentale in noua metoda de evaluare a bancilor.
La sfarsitul lunii februarie, Moody’s anunta cu satisfactie ca a pus in practica noua metoda de evaluare a riscului bancilor, la care lucreaza inca din 2005. Marea noutate o reprezenta incorporarea in rating a sprijinului pe care institutiile financiare aflate in dificultate il pot primi din exterior. Acest suport poate veni din partea actionarilor, dar si a statului. Ipoteza se sprijina pe ideea ca marile institutii financiare ar avea repercusiuni asupra intregii economii in caz de faliment, astfel ca este foarte probabil ca statul sa intervina pentru a le sustine in cazul in care intampina probleme grave.

Triplu A - la tot pasul

In urma acestei schimbari de optica, in jur de 150 de banci s-au trezit peste noapte ca au obtinut calificative mult mai bune, iar in unele cazuri exceptionale.

Cel mai bun rating este triplu A, care, inainte ca Moody’s sa aplice noile formule, era detinut de un numar restrans de emitenti. Trezoreria Statelor Unite sau agentiile federale Freddie Mac si Fannie Mae, care beneficiaza de suportul guvernului american, aveau acest calificativ. De asemenea, companii extrem de solide, precum Exxon Mobile, Johnson&Johnson si General Electric mai primeau AAA. Ulterior insa, acest calificativ a inceput sa devina destul de des intalnit, iar banci de care nu prea s-a auzit la nivel international au primit ratingul maxim posibil. Cea mai controversata actiune a fost acordarea calificativului AAA pentru trei banci islandeze de care nu se auzise pana atunci la nivel international - Glitnir, Kaupthing, Landsbanki. Acestea au primit un rating cu 4-5 trepte mai mare fata de cat aveau anterior.

De asemenea, si alte banci nordice au fost saltate la rangul de triplu A - Danske Bank, Dexia Bank, DNB NOR Bank, Nordea Bank, OKO Bank, Sampo Bank, Fortis Bank, ING Bank, KBC Bank. Mai mult, au fost puse pe aceeasi treapta cu Citibank sau Wells Fargo banci din Europa Centrala, cum ar fi PKO Bank din Polonia sau CSOB din Cehia, care au primit, de asemenea, AAA. Cum era de asteptat, reactia pietei a fost extrem de dura. O serie de analisti au afirmat chiar ca noul sistem de evaluare este total nefolositor in compararea bancilor. OTP Bank Ungaria ajunsese sa beneficieze de un rating mai mare decat guvernul maghiar. Moody’s imbunatatise ratingul bancii la Aa1, justificand ca guvernul este pregatit sa plateasca obligatiile bancii inaintea datoriilor suverane pentru a preveni o criza bancara. In urma unui sondaj realizat de Merril Lynch in randul investitorilor, 85% din respondenti au declarat ca agentia de rating si-a pierdut credibilitatea.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.