Dobinzi mai mici, perioade de rambursare mai indelungate, comisioane mai putine sint motive pentru cei care s-au imprumutat cu citiva ani in urma sa apeleze la o refinantare.

Evolutia pietei bancare romanesti a fost suficient de rapida incit sa dea motive celor care au contractat credite, nu cu mult timp in urma, sa le si refinanteze. Adica sa inlocuiasca creditul vechi si scump cu unul nou si mai ieftin. Refinantarea presupune acoperirea soldului creditului in derulare prin intermediul unui alt credit (de la aceeasi banca sau de la o alta) obtinut in conditii mult mai avantajoase. E valabil atit pentru creditul de nevoi personale, cit si pentru cel ipotecar.

Argumente pentru refinantare

Desigur, cel mai important argument in favoarea refinantarii este costul imprumutului. Dobinda anuala efectiva (DAE) a creditului de refinantare este in general mult mai redusa decit DAE a creditului in derulare; aceasta va conduce implicit la o rata lunara si o suma totala de rambursat mult mai scazute. Scaderea dobinzilor a facut insa ca, acum, prin refinantare sa se poata nu doar stinge vechea obligatie, ci sa se si poata obtine o suma de bani suplimentara in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.

Refinantarea nu duce insa intotdeauna la un avantaj financiar. In contractul de credit anterior e stipulat comisionul de rambursare anticipata (acela se plateste in caz de refinantare) si se aplica la suma achitata in avans. Daca el e foarte ridicat, avantajul financiar obtinut prin refinantare poate sa dispara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.