Pensiile private vor dezvolta pietele financiare din Romania Pietele financiare si de capital vor putea face fata pensiilor private, deoarece nivelul contributiilor va fi mic in primii ani, iar implementarea sistemului de pensii private va crea premisele dezvoltarii pietei, potrivit presedintele arbitrului pensiilor private, Mircea Oancea.

Acesta si-a reafirmat estimarea facuta anterior ca vor exista sapte - opt adiministratori de fonduri de pensii private facultative (pilonul III) pana la sfarsitul anului, iar numarul schemelor de pensii private ar putea fi dublu fata de cel al administratorilor autorizati.

Reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a reafirmat estimarile comisiei privind numarul participantilor si volumul contributilor. Astfel, potrivit lui Oancea, pilonul II va atrage 200 - 300 de mii de participanti din primul an, iar volumul contributiilor ar putea ajunge la 40 - 50 milioane euro in 2007.

Seful diviziei de pensii private din cadrul Allianz Tiriac, Crinu Andanut, a declarat ca a cercetat modul de obtinere a unei pensii de 5.000 euro pe luna. Potrivit estimarilor sale, pentru o pensie de 5.000 euro lunar timp de 20 ani ar fi nevoie de o contributie lunara de 1.500 euro.

Piata muncii din Romania se confrunta cu probleme in momentul de fata, iar pensiile private ar putea fi una din solutiile posibile pentru calmarea presiunilor din acest moment, sunt de parere reprezentantii companiilor de asigurari. Directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon, a declarat ca simte aceasta presiune "enorma" zilnica dinspre piata muncii, la compania pe care o conduce. "Ar trebui sa existe un pilon III mult mai liber, care sa includa si alte instrument investitionale in afara pensiei facultative", a mai spus Andanut, citat de NewsIn.

"Credem ca implementarea pensiilor nu va fi o presiune pentru piata de capital si financiara. Dimpotriva, va fi o premisa pentru imbunatatirea pietei", a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Exista, totusi, un deficit ridicat de incredere, creat in mare parte de necunoastere.

"Nu cred ca angajatorii vor face coada la pensii private in prima faza. Bugetele angajatorilor pentru 2007 nu au luat, probabil, in calcul pensiile, nefiind clar nici cadrul legislativ", a mai spus presedintele arbitrului pensiilor private. "Cred ca angajatii vor face presiuni asupra angajatorilor pentru a avea pensii private, cand vor vedea, de exemplu, beneficiile sau ca alte companii ofera pensii private angajatilor lor".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.