Dupa integrarea in Uniunea Europeana piata tranzactiilor imobiliare a continuat un trend ascendent. Intrarea in Uniunea Europeana nu a adus o stagnare sau reducere a preturilor, ci o majoarare a acestora cu un procent de aproximativ 10-20%.

Se estimeaza ca preturile vor creste in continuare, dar nu cu aceeasi rapiditate ca pana acum. De ce aceste cresteri? Deoarece cererea pentru locuinte este in continua crestere, oferta fiind limitata.

Compania imobiliara Edil Cluj Napoca a realizat o privire comparativa a pietei imobiliare din 4 mari orase ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Bistrita, pe segmentul rezidential, pentru luna in curs. Conform Edil, imobilele cu destinatie rezidentiala indeosebi constructii noi au constituit pentru primavara acestui an aproximativ 80% din totalul imobilelor supuse tranzactionarii, astfel aceasta investitie in proiecte rezidentiale consacrandu-se ca fiind cea mai sigura.

Bucuresti si Cluj, cresteri de pana la 20%

Piata rezidentiala din Bucuresti si-a continuat dezvoltarea rapida in prima jumatate a anului 2007. Stocul de unitati locative finalizate la Bucuresti in 2006 se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari. Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi cu preturi intre 1.200-1.500 Euro/mp si apartamente pentru care se solicita 2.000-2.500 Euro/mp. Una din principalele tendinte ale pietei este determinata de cererea de apartamente in cladiri noi din cadrul unor proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, situate in cartiere rezidentiale dens populate. La inceputul acestui an preturile variau intre 1.500-2.500 euro/mp, calculat la suprafata construita. Pentru proiectele situate in zone secundare destinate populatiei cu venituri medii, preturile variaza intre 850 si 1.500 euro/mp.

2007 a venit in intampinarea nevoilor populatiei din Cluj-Napoca cu noi proiecte clasa medie, in general apartamente cu 1, 2, 3 sau 4 camere, suprafete mari, finisaje de ultima ora, aflate in zonele de extindere ale Clujului. Preturile se situeaza intre 900 euro pe metru patrat si ajung pana la 1.500. Numai in primele luni ale acestui an apartamentele s-au scumpit cu 15-20%.

in Bistrita oferta este diversificata, multi clienti orientati initial spre achizitionarea unei constructii vechi aflandu-se in necunostinta de cauza asupra calitatii materialelor si lucrarilor folosite pentru edificarea unui imobil nou, isi schimba pozitia dupa prezentarea schitelor si a finisajelor si mai ales dupa vizionarea apartamentelor aflate in stadiul de constructie. Clientii-cumparatori se orienteaza, fie catre garsoniere atunci cand intentia predominanta este de a investi, fie apartamente cu 3 camere in cazul in care se doreste o locuinta confortabila pentru familie. in proportie de 90% clientii achizitioneaza prin credit ipotecar, chiar daca dispun de intreaga suma. Romanii plecati in strainatate achizitioneaza in proportie de 100% apartamente sau case exclusiv constructii noi, prin intermediul rudelor care au imputernicire legala, acestia dispunand de credite de nevoi personale din partea bancilor din Spania (li se ofera conditii mai avantajoase, decat daca ar lua acelasi credit de la o banca din Romania). Pretul maxim la un apartament in Bistrita poate ajunge pana la 1200 euro/mp.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.