Continuam in acest numar explicatiile privind vocabularul specific folosit in tranzactionarea optiunilor pe contracte futures.

Sa spunem ca un investitor initiaza tranzactionarea unui contract pe optiuni pe cursul leu/euro la Bursa la termen din Sibiu. Aceasta actiune presupune cumpararea/vanzarea unui contract futures echivalent unei cantitati standard de 1.000 euro, conform specificatiilor standardizate ale acestuia.

In mod similar, pe toate activele suport disponibile, tranzactionarea optiunilor inseamna cumpararea/vanzarea unui contract futures echivalent unei cantitati standardizate de actiuni (1.000 sau 10.000 de actiuni = un contract futures), potrivit acelorasi specificatii standardizate.
Specificatiile unui contract options standardizeaza mai multe clauze pe care le vom expune in cele ce urmeaza.
Simbolul contractului este cel care identifica contractul options pe piata. In cazul contractului options pe cursul valutar leu/euro simbolul este RON/EURO. Daca activul suport este reprezentat de actiunile Bancii Transilvania, atunci simbolul contractului futures corespunzator este DETLV ("DE" provine de la termenul "DERIVAT", iar "TLV" este simbolul sub care actiunile Bancii Transilvania sunt tranzactionate pe piata spot). Simbolurile individualizeaza fiecare contract si ajuta participantii in piata sa identifice rapid pe platforma de tranzactionare electronica.

RON/EUR, EUR/USD, DESIF2, DERRC, sunt doar cateva dintre cele 24 de simboluri ale contractelor futures disponibile pe piata futures. Lista tuturor simbolurilor este disponibila pe www.bmfms.ro.

Un alt element specific contractelor cu optiuni este pretul de exercitare. Este pretul stabilit drept referinta in momentul cumpararii/vanzarii optiunii. Poate fi considerat o borna in functie de care, pe parcursul scadentei, se calculeaza profitabilitatea optiunii. Pentru fiecare din cele doua parti implicate in tranzactie acest pret este un nivel important, deoarece reprezinta valoarea de la care pierderea sau castigul lor (in functie de tipul de optiune si de pozitia short sau long) incepe sa ia proportii. Practic, pretul de exercitare este pretul activului suport rezervat pentru vanzare sau cumparare (in functie de tipul optiunii) de catre cumparatorul optiunii. Aceste preturi de exercitare se listeaza automat la intervale standard in platforma Eltrans, incepand cu momentul tranzactionarii primului contract futures suport pe scadenta respectiva, dupa o procedura prevazuta in Regulamentul nr. 4 de tranzactionare al BMFM SIBIU.

Activul suport este contractul futures pe marfa sau produsul care face obiectul acestuia si care este tranzactionat pe piata futures. De exemplu, contractul options RON/EUR are ca activ suport contractul futures RON/EUR, iar piata futures pe cursul RON/EUR este reprezentata de piata la termen pusa la dispozitie de BMFM Sibiu. Optiunile pe contractele futures pe actiuni au ca activ suport contractele futures pe actiuni tranzactionate pe piata BMFMS. Pentru optiunile DESNP, activul suport il constituie contractul futures DESNP, care la randul sau are la baza actiunile societatii Petrom listate la Bursa de Valori. DESIF3 are ca activ suport actiunile SIF 3 Transilvania si asa mai departe.

Elemente importante sunt: cotatia, care pe piata optiunilor este identica cu cotatia activului suport pe piata spot, si pasul de tranzactionare, care reprezinta fluctuatia minima a primei pe piata optiunilor. Pentru contractele options valutare si pentru cele pe actiuni pasul la BMFMS este de 0,0001 lei. Aceasta inseamna ca preturile care se pot negocia pe piata, pentru primele platite/incasate, pot varia cu minimum 0,0001 lei. In cazul contractului futures BUBOR 3, pasul este de 0,01 procente, iar pentru contractul EUR/USD, acesta este de 0,0001 puncte. Data scadentei este ziua in care expira contractele options ramase deschise. La BMFMS, scadentele contractelor options coincid cu zilele de scadenta ale contractelor futures suport.

Un element foarte importat este marimea obiectului contractului, care este standardizata pentru fiecare contract. Cand se tranzactioneaza un contract options pe cursul RON/USD, practic se tranzactioneaza dreptul de a cumpara sau de a vinde contractul futures corespunzator. Deci, fiecare optiune acopera un contract futures suport. Daca un investitor doreste sa cumpere pe piata options dreptul de a cumpara/vinde 5.000 dolari, atunci el va trebui sa cumpere cinci contracte options. La fel se prezinta lucrurile si in cazul contractului RON/EUR (se tranzactioneaza echivalentul a 1.000 euro). Pe piata options a actiunilor, marimea contractelor este echivalentul a 1.000 de actiuni cu exceptia contractului DERRC, care acopera echivalentul a 10.000 de actiuni. Vanzarea pe piata options a 100.000 de actiuni Rompetrol inseamna introducerea in piata a unui ordin de vanzare de 10 contracte DERRC.

In cadrul vocabularului utilizat de investitorii options se intalnesc si expresiile "prima" si "ultima" zi de tranzactionare. Prima zi de tranzactionare a optiunilor este cea in care a fost stabilit primul pret de cotare al contractului futures suport. Ultima zi de tranzactionare si data expirarii optiunii coincid cu ultima zi de tranzactionare, respectiv ziua de scadenta a contractului futures suport.

Pretul de executare la scadenta este pretul la care se lichideaza contractele options "in bani". Pentru a putea intelege mecanismul de executare la scadenta este nevoie sa definim insa si expresia: pozitie deschisa pe piata options. Prin urmare, pozitia deschisa pe piata options este un contract options cumparat sau vandut si nelichidat printr-o operatiune inversa. Cu alte cuvinte, in momentul in care un investitor cumpara sau vinde un contract options pe un anumit activ, i se deschide o pozitie pe piata respectiva. Orice contract options tranzactionat presupune deschiderea a doua pozitii: una de vanzare (sau "short") si una de cumparare (sau "long"). Pozitiile deschise sunt inregistrate la Casa de Compensatie.
In momentul in care contractul options este lichidat, pozitiile deschise corespunzatoare acestuia se inchid.
Intelegerea tuturor acestor termeni este esentiala pentru tranzactionarea cu succes a optiunilor care se pot realiza prin strategii diverse. De aceea, incepand cu numarul urmator, vom prezenta strategiile specifice acestui gen de investitie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.