Eugen Radulescu vede, in 5-6 ani, un euro sub trei lei Aprecierea, sustinuta de cresterea productivitatii muncii

Cu siguranta ca afirmatiile facute de presedintele CEC, Eugen Radulescu, vor crea multe controverse in urmatoarele saptamani, avand in vedere prognozele facute privind evolutia cursului euro/leu. "Moneda nationala se va aprecia cu 10%, in cinci - sase ani, principalul motiv fiind diferenta dintre cresterea economica anuala in Romania de 5 - 6% si cea din UE de 2%", a afirmat la finele saptamanii trecute presedintele CEC, care considera ca aprecierea va fi sustinuta de cresterea productivitatii muncii. O astfel de evolutie ar determina o depreciere a euro spre pragul de 3 lei, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza (CNP) prevede o apreciere a monedei nationale in urmatorii cinci - sase ani pana la un curs mediu de 3,10 lei/euro.

CNP estimeaza un curs mediu de 3,40 lei/euro pentru acest an si de 3,30 lei/euro pentru 2008. Aprecierea nominala a leului va continua intr-un ritm similar si in anii urmatori, prognoza CNP indicand un curs mediu de schimb de 3,25 lei/euro in 2009, 3,20 lei/euro in 2010 si de 3,15 lei/euro in 2011, pentru ca in ultimii ani inainte de aderarea Romaniei la zona euro cursul sa fie de 3,10 lei. De partea cui poate fi adevarul? Daca luam in calcul cresterea economica, care este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, si scaderea inflatiei, care a coborat luna trecuta la un nivel anual de 3,66%, valoare care nu a mai fost atinsa din 1989, s-ar parea ca adevarul se afla de partea presedintelui CEC.

Daca avem insa vedere adancirea deficitelor de cont si comercial, care numai in primele doua luni ale acestui an a crescut cu 83,3% fata de intervalul similar din 2006, soldul negativ al balantei comerciale ajungand la 2,56 miliarde euro, conform datelor prezentate de INS, atunci situatia nu mai este la fel de roz pentru leu. Nu trebuie uitat nici faptul ca volumul investitiilor straine in Romania nu va mai fi la fel de sustinut ca in ultimii doi ani, atunci cand multe companii straine erau interesate sa isi dezvolte afacerile inainte de aderarea la U.E., acestea si banii trimisi acasa de romanii care muncesc in strainatate fiind principalii factori care au stopat cresterea deficitului de cont.

In urma cu cateva saptamani analistii agentiei de evaluare financiara Moody's apreciau ca economia Romaniei prezinta semne limitate de supraincalzire, dar ca situatia s-ar putea schimba, intrucat ritmul de crestere economica se mentine peste potential, iar inflatia si deficitul de cont curent vor creste in acest an. Intr-o astfel de situatie, un rol important in evolutia leului va reveni politicii promovate de BNR pentru limitarea si scaderea inflatiei, prin folosirea instrumentelor monetare. In acest sens, presedintele CEC estima ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, din luna mai, intrucat a redus deja semnificativ ratele in acest an, ele coborand de la 8,75%, in decembrie trecut, la 7,50%.

Probabil ca dolarul va scadea spre 2,4 lei

Daca acestea sunt perspective, sa vedem ce se mai intampla cu leul in acest moment.

Principalul eveniment al saptamanii trecute l-a constituit scaderea constanta a monedei americane fata de cea europeana. In consecinta, cursul mediu al dolarului a coborat vineri la 2,4704 lei, fata de 2,4705 lei in 24 octombrie 2000.

Este foarte probabila scaderea dolarului chiar spre pragul de 2,4 lei, daca acesta va continua sa se deprecieze, paritatea lui fata de euro coborand la finele saptamanii trecute la 1,3555 dolari, nivel care a mai fost atins in ianurie 2005.

Nici iesirea PD de la guvernarea si formarea unui nou Cabinet, nici modificarea calificativului de tara de catre S&P de la pozitiv la stabil, nu au avut darul de a clatina evolutia linistita a leului, care ramane inca una din cele mai profitabile monede emergente.

Cursul mediu al euro a fluctuat in primele doua saptamani din aprilie intre un minim al ultimilor doi ani si jumatate, 3,3350 lei, si un maxim de 3,3474 lei. La nivelul pietei s-a observat tranzactionarea in culoare foarte ingusta, chiar daca volumele de vanzare au fost alimentate consistent de romanii care muncesc in strainatate, cu ocazia Sarbatorilor de Pasti.

O usoara presiune pe leu a aparut ca urmare a faptului ca BNR si Ministerul De Finante au lasat in piata cantitati mai mari de lei, sterilizand doar o parte dintre ofertele facute de banci cu ocazia licitatiilor de depozite cu scadenta la o luna, a certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni sau a obligatiunilor de Trezorerie cu scadenta la cinci ani. In aceasta situatie, nivelul dobanzilor overnight a inregistrat o scadere constanta, ele coborand spre 3 - 4%.
Pentru perioada urmatoare doar o agravare a situatiei politice din tara, in sensul suspendarii Presedintelui, care a amenintat cu demisia intr-o astfel de situatie, ar putea aduce euro rapid peste nivelul de 3,4 lei, chiar spre 3,45 lei. Un alt motiv de depreciere al leului ar putea rezulta in cazul unei schimbari de optica din partea fondurilor speculative care opereaza in tarile din regiune, dupa ce Ungaria a anuntat un nivel al inflatiei de 9%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.