Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cea mai veche institutie de credit din Romania, anunta prin strategia de dezvoltare din acest an ca va trece practic din 'epoca de piatra' a serviciilor financiare si a informatizarii intr-o noua era: cea a dezvoltarii intr-o structura de grup financiar care sa ridice cota bancii in cazul viitoarei privatizari.

CEC vrea sa treaca din 'epoca de piatra' in lumea granzilor financiari "In prima mea zi de lucru la CEC, singura informatie relevanta actualizata zilnic pe care am gasit-o se referea la persoanele straine care intrau si ieseau din banca", isi aminteste Eugen Radulescu, presedintele CEC, caruia ii expira in 2009 mandatul de patru ani la conducerea bancii.

Radulescu afirma cu tarie ca in cazul in care, nu ar fi schimbat structura bilantului in ultimii doi ani, CEC ar fi avut astazi pierderi cat tot capitalul bancii, mai ales din cauza schimbarii dobanzilor din aceasta perioada.

Mai mult, seful CEC afirma ca fara o dezvoltare a suportului informatic, banca nu ar fi putut avansa in piata. De altfel, conform spuselor lui Radulescu, informatizare a fost cuvantul care a obsedat in ultimii doi ani conducerea celei mai "batrane" banci din Romania.

"In urma cu doi ani, componenta cea mai sensibila a CEC-ului era sistemul informational", afirma Radulescu. Acesta povesteste cum, in fiecare zi, toate documentele din 1400 de unitati erau colectate fizic fiind transportate cu masina ori bicicleta in alte 78 centre contabile. Circa 2500 de contabili erau angrenati in aceasta activitate, iar balanta zilnica era finalizata dupa trei zile. Mai mult, numai putin de 160 de persoane se ocupau exclusiv de calcule salariale, iar evidenta conturilor se efectua pe produs, nu pe client.

Astazi, toate unitatile bancii sunt conectate in sistemul informatic, din care peste 1000 online. Numarul contabilor a scazut la circa 400, calculele salariale se efectueaza centralizat, de opt persoane, iar balanta contabila se realizeaza, asa cum este normal, la sfarsitul fiecarei zile.

Insa cum se va concretiza strategia CEC-ului de a se dezvolta intr-o structura de grup financiar? Chiar in cursul zilei de ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Eugen Radulescu a afirmat ca CEC va deschide o banca pentru locuinte in acest an si si va dezvolta activitati de leasing.

CEC va fi actionarul unic al bancii pentru locuinte, potrivit lui Radulescu, care a mentionat ca sumele necesare lansarii bancii sunt prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli din 2007, aprobat de actionari.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.