Dezvoltarea economica si tendinta de apreciere a leului reprezinta principalele argumente pentru investitorii straini

In ciuda cresterii volatilitatii sau a unor asteptari de corectii, investitorii straini sunt in continuare atrasi de plasamentele in tara noastra, dar si in alte state din regiunea Europei Centrale si de Est. Motivul tine de perspectivele pe termen lung. Moneda nationala a continut si ieri sa se aprecieze, desi cu numai o zi inainte atinsese nivelul minim inregistrat in ultimii patru ani si jumatate. Banca Nationala a raportat un curs de 3,3350 lei/euro, in scadere de la 3,3373 lei/euro.

Mai mult, jucatorii din piata bancara spun ca, in prima parte a sedintei de tranzactionare, oferta mare de valuta a impins cursul de schimb sub pragul de 3,33 lei/euro. Plasamentele in obligatiuni, profitabile pe termen lung Unul dintre motivele acestei aprecieri puternice a monedei nationale tine si de banii ce sunt trimisi in tara cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Dar principalul motiv este atractivitatea plasamentelor din Romania pentru investitorii straini.

Astfel, statutul de tara membra a Uniunii Europene reprezinta o asigurare pentru fondurile internationale ca procesul de convergenta va fi respectat. in plus, dezechilibrele din economie pot fi remediate cu ajutorul fondurilor europene, bugetul alocat tarii noastre fiind de 20 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Totusi, conditia necesara este existenta proiectelor pentru absorbtia fondurilor europene. Pentru urmatorii sapte ani, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un ritm mediu al dezvoltarii economice de circa 6%, sustinut atat de consumul populatiei, cat si de cresterea investitiilor. Mai mult, dezechilibrul extern, exprimat prin deficitul de cont curent, s-ar putea reduce de la un nivel de 10,3% din produsul intern brut in 2006 la circa 8,4% in 2013.

Totodata, tendinta de scadere a dobanzilor pe masura ce procesul de dezinflatie se consolideaza reprezinta un avantaj pentru economie. Spre exemplu, in Polonia, sectorul de retail s-a dezvoltat cu aproximativ 13% pe parcursul anului trecut, ca urmare a faptului ca dobanzile practicate de sistemul bancar au scazut la 4% de la circa 20% in urma cu sase ani. in plus, investitorii straini sunt atrasi de procesul de scadere din perspectiva randamentelor oferite de instrumentele cu venit fix. Spre exemplu, investitia intro emisiune de obligatiuni cu dobanda fixa va fi rentabila pe termen lung, odata cu scaderea ratelor variabile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.