Conversia in lei se face la nivelul euro din 1 octombrie 2006 Consumatorul casnic plateste dublu fata de cel comercial

La mai bine de trei luni de la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, incep sa iasa la iveala si lacunele acestuia: valoarea accizelor pentru energia electrica sunt duble la consumatorii casnici fata de cei comerciali, iar conversia in lei a sumelor exprimate in euro se face la valoarea din anul precedent, chiar daca moneda europeana a scazut.
Diferentele au fost observate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor /(ANPC), care a cerut companiei Electrica sa corecteze neregulile.

S-au incalcat interesele economice ale consumatorilor

In urma sesizarilor semnate de mai multi consumatori, potrivit carora societatea calculeaza acciza, stabilita in euro si platita in lei, la un alt curs valutar, mult mai mare, ANPC a cerut, marti, Electrica sa factureze consumul pe baza cursului valutar de referinta din data emiterii facturii.
ANPC a afirmat ca aceasta practica incalca prevederile OG 21/1992 republicata privind protectia consumatorilor.
Potrivit articolului 7, litera c din OG 21, prestatorii de servicii sunt obligati "sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora". Pentru incalcarea acestor prevederi, prestatorii de servicii pot fi sanctionati atat cu amenda de la 3.000 de lei la 30.000 de lei, cat si cu oprirea temporara a activitatii pana la intrarea in legalitate, mai arata ANPC.

In aceste conditii, ANPC a cerut societatii ca viitoarea factura de energie electrica sa fie calculata pe baza cursului valutar de referinta al BNR din data emiterii acesteia.

Totodata, ANPC a solicitat reprezentantilor Electrica sa informeze toate filialele societatii din tara - Enel Electrica Banat, Enel Electrica Dobrogea, E.ON Moldova, CEZ Electrica Oltenia, Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord - in privinta respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor.

Electrica se disculpa: este doar executant

In replica, incercand sa se justifice, oficialii Electrica au sustinut ca facturile de electricitate sunt calculate conform prevederilor Codului Fiscal.

"Electrica este un simplu executant in favoarea statului si nu stabileste accizele si nici cursul valutar. Noi calculam accizele stabilite de Ministerul de Finante, insa ANPC nu s-a adresat cui trebuie. Daca cursul leu/euro era in sensul aprecierii (euro - n.r.), ANPC avea aceeasi pozitie?", a declarat, citat de Mediafax, directorul economic al Electrica, Constantin Chivulescu. El a recomandat ANPC, ca autoritate a statului, sa solicite explicatii la Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Si ar putea-o face, avand in vedere ca si Agentia Nationala de Administrare Fiscala a tot propus o serie de proiecte pentru modificarea procedurilor de colectare a taxei pe valoarea adaugata, abia intrate in vigoare odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana...
Mai mult decat atat, ANPC are dreptate: din cauza reglementarilor privind calculul accizelor pentru energia electrica, aplicate diferentiat in cazul consumatorilor casnici fata de cei care desfasoara activitati industriale, consumatorii sunt defavorizati.

Reglementari discriminatorii

Potrivit Titlului VII "Accize si alte taxe speciale", cuprins in noul Cod Fiscal, "accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru produse provenite din productia interna sau din import", printre acestea aflandu-se si energia electrica.

Punctul 1 al Normelor Metodologice stipuleaza ca "sumele reprezentand accize se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb stabilit in conformitate cu prevederile art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,
cu modificarile si completarile ulterioare". Mergand pe firul legislativ, descoperim, insa, ca acest articol nu tine cont de fluctuatiile valutei, chiar daca acest lucru este in detrimentul consumatorilor:

Textul art. 218 - "Conversia in lei a sumelor exprimate in euro", cuprins in Capitolul IV - "Dispozitii comune", este urmatorul: "Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator".

Mentionam ca valoarea medie anuala a euro pentru 2006 era 3,52 lei, in timp ce acum a scazut la 3,33. Si este in detrimentul consumatorului, pentru ca acesta plateste, si va plati pana la sfarsitul anului, acciza aferenta energiei consumate la un pret mai mare.

Si in privinta cuantumului accizei pentru electricitate ar fi de ridicat obiectii. Potrivit noului Cod Fiscal, aceasta se calculeaza inmultind cantitatea de energie electrica activa exprimata in MWh, cu acciza unitara prevazuta la punctul 18 din Anexa la Titlul VII din Codul Fiscal si cursul de schimb leu/euro stabilit prin art. 218.

Or, punctul 18 din Anexa spune ca acciza unica pentru electricitatea utilizata in scop comercial este de 0,26 euro pentru fiecare MWh, in timp ce acciza aferenta energiei electrice utilizata in scop necomercial (consumatorul casnic) este dubla - 0,52 pentru fiecare MWh consumat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.