Cererea pentru terenuri a crescut puternic in ultimii ani. La fel si preturile. Cele mai ieftine terenuri se gasesc in zona de sud, insa specialistii anticipeaza ca aceasta zona va aduce cea mai spectaculoasa crestere de preturi.

Comunele din apropierea Bucurestiului sint asaltate de locuitori ai Capitalei care doresc sa-si construiasca o casa. Cresterea preturilor apartamentelor si terenurilor situate in zonele semicentrale sau periferice ale Bucurestiului a facut ca aceasta varianta sa fie singura valabila pentru cei din clasa de mijloc.

Problema este ca, si in acest caz, preturile au ajuns la cote ridicate, in conditiile in care si dezvoltatorii de proiecte imobiliare s-au orientat spre aceste zone, deoarece terenurile mai ieftine aduc un profit mai consistent. In prezent, in apropierea Bucurestiului se construieste mult. "Intre anii 2000 si 2005, zona agricola a Bucurestiului s-a micsorat cu 985 de hectare, in timp ce, in judetul Ilfov, au fost retrase din circuitul agricol aproximativ 2.872 de hectare", spune Catalin Maruntelu, specialist in cadrul companiei CB Richard Ellis.

Cererea mare este pentru suprafetele mici, chiar daca achizitionarea unei suprafete mai mari aduce o economie consistenta. "Cele mai cerute sint loturile de teren de 500 de metri patrati", spune Calin Clinciu, director de comunicare la compania Euroest. Preturile din localitatile bine cotate au crescut. Cele enumerate mai jos sint localitati aflate la distante destul de mici de Capitala, iar soselele bune asigura un acces facil in oras. De asemenea, alimentarea cu gaze naturale si electricitate este posibila. "Putine au canalizare. Se fac insa investitii destul de importante in infrastructura, mai ales din fonduri europene", spune Clinciu.

Preturi mari

Cei care au aminat achizitionarea terenului pentru viitoarea casa vor avea surpriza unor preturi mai piperate. Astfel, in zona de sud, in comuna Berceni, un teren de 500 mp poate fi achizitionat in prezent cu aproximativ 50-55 de euro/mp, in vreme ce, daca se opteaza pentru o suprafata mai mare, de 5.000 mp, pretul ajunge la 40-45 euro/mp, conform celor de la Euroest.

Dan Titel spune ca, in zona de sud, variante viabile sint si Jilava sau Adunatii Copaceni, localitati in care pretul terenului este intre 20 si 100 de euro pe metru patrat, in functie de pozitia terenului si de utilitatile de care dispune. Cei care nu sint atrasi de zona de sud pot opta pentru localitati precum Cernica. Aici, in cazul unui lot de 500 mp, pretul urca pina la 90-120 de euro/mp, in vreme ce, in cazul unei suprafete de zece ori mai mare, acesta scade la 80-100 de euro/mp. Si aici pot fi gasite terenuri mai ieftine, insa acestea sint slab pozitionate, iar retelele de utilitati se afla la o distanta apreciabila si presupun investitii consistente pentru aducerea lor la poarta. Alte optiuni pentru zona de est sint si Branesti si Stefanesti, cu preturi intre 20 si 120 de euro, in functie de calitatile terenului. In cazul ultimei localitati, cei de la Euroest spun ca preturile pot fi si mai mari in cazul unui lot de 500 mp: 150-200 de euro/mp.

Nordul bate tot

Cele mai scumpe terenuri sint, asa cum era de asteptat, in partea de nord a Bucurestiului. Astfel, in Pipera, in cazul in care se opteaza pentru o suprafata mica, se vor plati 250-350 de euro/mp, in vreme ce, daca se cumpara o suprafata de citeva mii de metri patrati, pretul porneste de la 200 de euro. In Otopeni, daca se achizitioneaza o parcela de 500 mp, se vor plati 150 de euro/mp, in vreme ce, pentru o suprafata de zece ori mai mare, pretul va porni de la 120 de euro/mp. In zona de vest, tentante sint, conform specialistilor, Mogosoaia si Buftea. Conform acestora, aici preturile sint intre 30 si 150 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.