Profitul, un pariu pierdut din cauza taxarii Dezvoltarea sectorului depinde de viitoarele legi

Spre deosebire de alte natii, cu precadere britanicii, romanii nu au o cultura a pariului, ca de altfel nici macar a jocului de noroc. Ne aflam mai degraba intr-o etapa in care pariul incepe sa se defineasca, sa se aseze in piata. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani se simt atrasi de posibilitatea obtinerii unor castiguri "usoare" si rapide. Spre deosebire insa de multe alte tari europene, la noi sunt putine agentii de pariuri, iar oferta lor este saraca in comparatie, de exemplu, cu Marea Britanie, unde poti paria practic pe orice.

Problema este ca lanturile internationale care sunt deja prezente pe piata sau incearca sa patrunda se confrunta cu o carenta legislativa care le face sceptice in a investi in dezvoltare. In prezent, domeniul in care activeaza este singurul sector pentru care impozitul pe profit se aplica nu profitului realizat, ci veniturilor realizate. "Mai exact, pentru pariurile sportive, codul fiscal romanesc stabileste cuantumul impozitului pe profit drept 16% (nivel ce se aplica majoritatii agentilor economici), dar nu mai putin de 5% din veniturile realizate.

Bineinteles ca modelul aplicat este de 5% din veniturile realizate, ajungand in ingrata pozitie de a considera impozitul pe profit drept un impozit pe pierdere", ne spune Liviu Popovici, director general al Stanleybet si vicepresedinte al Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania (Romanian Bookmakers). Din spusele oficialului Stanleybet, datorita acestui sistem de taxare anul 2006 a generat o pierdere, pentru compania sa, de peste 180.000 euro la o cifra de afaceri, pentru activitatea de pariuri sportive, de peste 4,6 mil. euro.

"Ritmul ulterior de dezvoltare va depinde numai de cadrul legislativ adoptat in domeniul jocurilor de noroc", precizeaza Popovici. Acesta considera ca statul roman este de vina pentru nivelul relativ redus al investitiilor din sectorul pariurilor si cere pe un ton vehement modificarea sistemului fiscal actual, spunand ca ar fi chiar in avantajul statului sa relaxeze practicile fiscale din domeniu, pentru ca atunci taxele varsate catre stat ar creste simtitor, precum s-a intamplat si in Marea Britanie. Aparent, casele de pariuri asteapta doar acest semnal pentru a incepe sa investeasca puternic in extinderea in Romania. Popovici precizeaza chiar ca firma pe care o conduce are pregatiti banii necesari pentru investitii in dezvoltare, insa asteapta un semnal favorabil de la stat, in caz contrar nu exclude chiar reducerea numarului de agentii la nivel national.

Suntem dispusi sa platim un auditor de renume

In momentul de fata, cei care actioneaza in acest domeniu al jocurilor de noroc sunt taxati in asa fel incat, dupa ce se mai adauga si cheltuielile, le este imposibil sa mai realizeze si profit, ba chiar merg si in pierdere. De aceea, dezvoltarea afacerii nu mai este practic posibila, ne-a spus Predrag Jovicic, directorul general Astra Betting.

Din totalul incasarilor, 70% se duc pe plata biletelor castigatoare (care ca numar reprezinta 15-20% din total). Din cei 30% ramasi, trebuie platite taxele, impozitele, salariile si cheltuielile operationale, astfel ca profitul inregistrat de agentii este apropiat de zero sau chiar pe minus, explica Popovici, care adauga ca din momentul inceperii activitatii nu a inregistrat niciodata profit operational. La solicitarea Bookmakers Romania, Ministerul Finantelor s-a declarat, in principiu, de acord ca toate taxele pe care agentiile de pariuri trebuie sa le plateasca sa fie comasate intr-una singura care sa fie colectata de MFP, situatie conforma cu cea intalnita in cele mai multe din tarile europene.

Pentru a stabili care ar trebui sa fie nivelul acestei taxe unice, Bookmakers s-a oferit sa plateasca din bani proprii un auditor international de renume care sa decida care ar trebui sa fie nivelul procentual din incasari al respectivei taxe. "Este unica solutie prin care putem sa ajungem la un acord cu MFP", sustine Jovicic.

"Loteria Nationala: competitor neloial"

Mediul in care activam, in prezent, este unul viciat, deoarece pe piata este prezenta si Loteria Romana, care actioneaza in conditii legislative si fiscale profund diferite si, bineinteles, in favoarea ei, considera vicepresedintele Romanian Bookmakers. Acesta ofera si un exemplu concret, spunand ca lanturile de case de pariuri sunt nevoite sa plateasca Fondului national de solidaritate o taxa de timbru social de 10% asupra fiecarei participari la jocurile de noroc, instituita prin art. 3 al Legii nr. 118/1999 privind infiintarea si utilizarea Fondului national de solidaritate.

Aceste costuri suplimentare trebuie recuperate prin majorarea pretului unui bilet de pariuri, in timp ce Loteria, prin al sau Pariloto, neplatind aceasta taxa, poate sa comercializeze bilete mai ieftine. Popovici mai aduce in sprijinul afirmatiilor sale si decizia luata in data de 10.07.2006 de catre Consiliul Concurentei, la insistentele Bookmakers Romania, prin care s-a stabilit ca Loteria sa returneze statului contravaloarea acelor ajutoare (in jur de 15 mil. euro), iar legislatia prin care se creeaza un regim preferential acesteia pe domeniul in care nu este singur organizator sa fie schimbata.

Contactata de Curierul National, Loteria Romana a raspuns doar ca are propriile obiective de atins si ca o cota importanta din veniturile pe care le realizeaza se duce catre sprijinirea sportului romanesc si a culturii. "CNLR SA are propria politica privind activitatea de jocuri de noroc pe care o desfasoara, care evident este orientata spre realizarea prevederilor din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat anual prin hotararea de Guvern in scopul asigurarii fondurilor necesare finantarii obiectivelor de interes public national pentru care are obligatii legale.

Spre deosebire de operatorii privati, CNLR SA asigura surse de finantare, conform OUG nr. 195/2001, modificata prin OUG nr. 20/2005, pentru: constructia de locuinte pentru tineret, activitati sportive, sali de sport si a constructiilor «Arena Sportiva Polivalenta» si «Sala Nationala Sportiva Polivalenta», iar conform Legii nr. 186/2003 - pentru promovarea culturii scrise si achizitia de publicatii destinate bibliotecilor publice", suna raspunsul Loteriei.

Principalele agentii de pariuri din Romania sunt Wettpunkt, Stanleybet, Astra Betting si Pariloto, care apartine de Loteria Romana. De curand si-a anuntat intrarea si lantul britanic Bet Shop.

Romanii pariaza, in medie, cate 6 lei pe doua bilete

Media unui pariu in reteaua Stanleybet este de 6 lei, iar romanii pariaza in medie pe doua bilete, ne spune Liviu Popovici. In comparatie cu alte tari in care pariul este deja bine "infipt" in cultura oamenilor, pariorul din Romania dedica mai mult timp informarii, comparativ cu jucatorii din alte state. Cele mai pariate sporturi sunt fotbalul si tenisul, iar perioadele cele mai "aglomerate" din an sunt sfarsiturile de saptamana si perioada campionatelor mondiale si europene de fotbal. Cea mai mica miza este de aproximativ 2 lei pe bilet, iar castigurile maxime sunt diferentiate in functie de agentie, de la 30.000 lei la Astra pana la 2.500.000 pentru pariurile speciale de la Stanleybet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.