Firmele cu risc fiscal mare: cele fara bunuri in patrimoniu Erorile din decontul de TVA pot fi corectate timp de 5 ani

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor publicat in M.O. nr. 121/19 februarie 2007. Proiectul priveste documentele administrative de insotire intocmite in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, procedura de restituire a accizelor pentru care se acorda scutire indirecta, instructiunile de corectare a erorilor cuprinse in decontul de TVA, precum si continutul formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri".

Documentele de insotire

Proiectul de act normativ privind procedura de gestionare a documentelor administrative de insotire, intocmite in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, stabileste ca determinarea gradului de risc al tuturor acestor livrari se va realiza in doua etape. Prima priveste stabilirea punctajului indicatorilor care reflecta comportamentul fiscal al antrepozitarului autorizat, iar cea de-a doua a punctajului indicatorilor care reflecta riscul prezentat de livrarea de produse accizabile in regim suspensiv pe teritoriul comunitar.

Coeficientul de Risc al Transportului (CRT) este clasificat pe 3 niveluri, de la 0 la 10 puncte (fara risc), de la 11 la 60 puncte (risc scazut) si intre 61 si 100 puncte (risc ridicat).
De la analiza de risc vor fi exceptate categoriile de operatiuni calificate automat ca avand un risc ridicat (cele cu tigarete, alcool etilic si bauturi spirtoase provenind sau fiind destinate unei tari terte, cele realizate de antrepozitarii aflati in insolvabilitate, cele realizate de antrepozitarii care se afla in prima luna de activitate si cele realizate de antrepozitari declarati inactivi).

Cererea de restituire a accizelor

Utilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acorda scutire indirecta, au dreptul sa solicite restituirea accizelor platite pentru achizitionarea produselor, pe masura utilizarii cantitatilor aprovizionate, in baza unei "Cereri de restituire de accize".
Scutirea indirecta se acorda utilizatorilor de alcool etilic - altii decat antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic - si furnizorilor de alcool etilic, in conditiile si cu documentatia prevazuta in Codul Fiscal si Normele Metodologice.

Cererea de restituire se va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal sau este inregistrat, direct la registratura sau posta, prin scrisoare recomandata, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni in care se solicita restituirea de accize.

In cazul scutirilor acordate indirect pentru utilizatorii produselor energetice, cererea se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se solicita restituirea.

Contribuabilii solicitanti cu risc fiscal mare sunt cei care au inscrise fapte in cazierul fiscal, sunt nou infiintati, nu au niciun salariat, nu au bunuri imobile sau mobile in patrimoniu, s-a deschis procedura de insolventa, au fost inscrisi in evidenta speciala, sunt declarati inactivi sau exista informatii ale inspectorilor fiscali, respectiv ale comisarilor Garzii Financiare, potrivit carora prezinta un risc fiscal mare.

Cererile de restituire incadrate in categoria de risc fiscal mare se transmit, zilnic, pentru verificari, compartimentului de inspectie fiscala, care intocmeste un proces-verbal cu motivele de fapt si temeiul de drept pentru accizele propuse spre respingere. In maximum 40 de zile calendaristice de la data depunerii cererii se va emite decizia de restituire a accizelor. Ponderea punctajelor indicatorilor de risc.

Corectarea erorilor din deconturile de TVA

Deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile pot fi corectate din punct de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.

Erorile materiale care pot fi corectate sunt cele de transcriere (preluarea eronata a sumelor din jurnale sau a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare si inversarea unor cifre din sumele trecute in decont), de inregistrare in decont a diferentelor de TVA contrar reglementarilor legale in materie si cele provenind din inscrierea in decontul TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara. Corectarea erorilor materiale se poate face in termenul de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii. Corectarea decontului TVA nu este posibila pentru perioadele fiscale supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.

Livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri

"Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" se depune trimestrial, pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului de raportare livrari si/sau achizitii intracomunitare, precum si livrari si achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare.
Declaratia recapitulativa se poate depune la registratura organului fiscal competent (in format electronic), la posta (scrisoare recomandata), pe pagina web a MFP (prin completare) sau prin SEN (contribuabilii care dispun de un certificat digital eliberat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei).

In cazul depunerii declaratiei cu intarziere, persoanele impozabile pot fi sanctionate cu amenda de la 50 lei la 1.500 lei (persoane fizice) si de la 500 lei la 10.000 lei (cele juridice).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.