In acordul cu Fondul Monetar International pentru acest an este prevazuta inchiderea a inca 30 de mine noi, dintre care 20 sunt deja nominalizate, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Ionel Mantog. El a adaugat ca, desi in Programul Economic de Preaderare era prevazuta inchiderea a 20 de mine, numarul acestora a crescut din cauza "ineficientei economice".

De asemenea, oficialul MEC a numit si cateva zone unde vor fi operate inchiderile, cum ar fi Baia-Mare, Deva, Bucovina, cunoscute pentru exploatarea minereurilor neferoase sau aurifere, precum si minele de carbune de la Ploiesti. Potrivit declaratiilor lui Mantog, cea mai putin afectata va fi zona Olteniei. In acelasi timp, cele 120 de milioane de dolari de la Banca Mondiala (BM) vor fi folosite, probabil, de la 1 iunie anul acesta, dupa ce noul acord, valabil pana in 2010, va trece de Parlament.

Prezent la seminarul de ieri, care a avut ca tema inchiderea minelor, ministrul Economiei, Codrut Seres, a amintit ca, pana in prezent au fost inchise 229 de mine, dintre care 29 finantate de BM si 200 din Bugetul statului. Din totalul de 61,5 milioane de dolari, 44,5 milioane au reprezentat imprumut si 12,75 milioane, contributia Romaniei.

De asemenea, cele 29 de mine au fost inchise cu o economie de aproape 10 milioane de dolari fata de costul estimat. Nu in ultimul rand, Seres a precizat ca, prin inchiderea minelor, se urmareste si atenuarea impactului social, atitudinea MEC fiind orientata catre reabilitarea zonelor unde au loc disponibilizari de personal.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.