Asa cum aratam in articolul precedent, o optiune este un contract prin care cumparatorul ei primeste - in schimbul unei sume de bani platite (numita prima) - dreptul de a cumpara sau a vinde un anumit bun la un pret fix, daca el doreste acest lucru. Practic aceasta este diferenta notabila dintre un contract futures si o optiune.

In cazul optiunii cumparatorul poate decide sa nu mai uzeze de acest drept de cumparare, pe cand in cazul unui contract futures el este obligat sa isi respecte angajamentul de a achizitiona bunul.

Pentru a fi mai expliciti, putem face o paralela cu un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament sa zicem la pretul de 50.000 euro, cu eliberare peste trei luni. In momentul incheierii contractului, cumparatorul va depune o garantie de 5.000 euro, iar in schimbul acestei garantii, va avea certitudinea ca peste trei luni va cumpara apartamentul la pretul stabilit.

Chiar daca peste trei luni pretul apartamentului ar inregistra o crestere si ar ajunge la 58.000 euro, vanzatorul va fi obligat prin contract sa vanda apartamentul la pretul de 50.000 euro. Daca dimpotriva, din diferite motive, peste trei luni pretul apartamentelor de acel tip ar scadea la 42.000 euro, cumparatorul are libertatea de a decide sa nu mai cumpere, pierzand evident cei 5.000 euro lasati drept garantie. El poate apoi achizitiona un apartament similar la 42.000 euro, cu un castig net. Acesta este in principiu mecanismul de functionare al unei optiuni Call.

Folosind celalalt tip de optiune (Put), cumparatorul acesteia va obtine dreptul sa vanda un bun la un anumit pret prespecificat si la o data in viitor, platind o suma de bani pentru acest drept. Desi pare mai dificil de inteles acest concept (cumparatorul care are dreptul sa vanda), putem face din nou o analogie cu viata de zi cu zi, care ar putea usura perceptia asupra acestui tip de contract. Sa presupunem ca detineti un automobil pe care l-ati asigurat la valoarea de 20.000 euro, iar pentru un an veti plati o prima de asigurare de 1.000 euro. In cazul in care in acel an nu exista incidente, veti ramane cu automobilul, iar firma de asigurari cu prima pe care ati platit-o. Daca insa un incident neprevazut va aparea iar masina va fi avariata fara a mai putea fi reparata, firma de asigurare o va prelua (veti "vinde"), in schimbul sumei asigurate de 20.000 euro.

Acestea sunt mecanismele care functioneaza in cazul contractelor cu optiuni Call si Put tranzactionate la Bursa din Sibiu, cu singura diferenta ca in loc de bunuri nestandardizate (apartamente, masini etc.), se tranzactioneaza active financiare: actiuni, valute, rata dobanzii etc. Necesitatile de protectie sunt insa aceleasi pentru un investitor care joaca la bursa ca si pentru un posesor de apartament sau alt tip de bun, iar existenta acestor instrumente versatile arata interesul Bursei din Sibiu ca investitorii de pe piata sa beneficieze de cel putin aceeasi libertate de actiune ca toti ceilalti indivizi.

Sintetizand optiunile sunt similare flexibilitatii, oferind prin prisma caracteristicilor lor, numeroase avantaje. Astfel, prin trasaturile lor pot aduce castiguri investitorilor in orice conditii ale pietei, fie ca aceasta prezinta un grad ridicat de volatilitate sau unul scazut, fie ca se situeaza pe un trend bine definit (ascendent sau descendent) sau este neutra.

Articol realizat in colaborare cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.