Aceste contracte pot asigura protectie impotriva miscarilor de pret pe valute Pentru iunie, euro este cotat la 3,37 lei

In ultimii ani s-a tot vorbit de numeroase intrari de valuta in tara, cu preponderenta despre euro, ca rezultat al activitatilor celor plecati sa munceasca in strainatate.

Concret, suma enorme au luat drumul Romaniei. Dar in buna traditie autohtona, poate sute de milioane de euro au fost puse la "ciorap" pentru zile negre.

Desigur, au existat si cei care au preferat varianta bancilor. Indiferent de cele doua cai, evolutia raportului de schimb dintre moneda unica si cea nationala s-a dovedit una cu efecte negative pentru "pastratorii" de valuta. De ce? Raspunsul este evident: euro s-a devalorizat extrem de mult in ultimii 3 - 4 ani, fata de leu. Cine a pierdut? Toti depozitarii in valuta, fie ei cu economii acasa sau la banci. La randul lor dobanzile bancare nu au acoperit nici pe departe devalorizarea.

In aceste conditii, intrebarea fireasca este care ar fi solutia evitarii unor situatii de acest gen? De multe ori, rezolvarea este foarte aproape si la indemana oricui, contractele futures valutare oferite de Bursa din Sibiu.

In randurile urmatoare vom prezenta succint acest tip de investitie, trecand prin definitii, modalitate de realizare si avantaje.

Ce este un contract futures pe valute?

Un contract futures valutar este o obligatie, asumata in cadrul Bursei futures, de a cumpara sau vinde o valuta in viitor. Concret, se negociaza pretul pentru o data viitoare. In cazul contractelor futures pe valute tranzactionate la BMFM Sibiu, valoarea unui contract este egala cu 1000 x pretul futures al valutei si este proportionala cu numarul de contracte.

De exemplu, daca alegem moneda unica europeana, in prezent tranzactiile pentru scadenta iunie se realizeaza in jurul valorii de 3,37 lei, iar detinerea unui contract futures este echivalenta cu investirea a 3.370 lei. Cand se tranzactioneaza un contract futures ROL/EUR, vanzatorul (denumit si short) este de acord sa vanda 1.000 euro x pretul futures al euro, iar cumparatorul (denumit long) este de acord sa cumpere 1.000 euro x pretul futures al monedei unice pana la scadenta contractului. Inchiderea pozitiilor se poate face pe orice perioada pana la scadenta.

Pretul contractului futures pe valute la BMFM Sibiu depinde de nivelul cursului valutar comunicat de BNR dar poate fi mai mare sau mai mic datorita efectelor economice exercitate de cativa factori, cum ar fi ca de exemplu: rata dobanzii pe piata nationala, rata dobanzii pe pietele straine, dar si ca efect al cererii si ofertei din piata. Daca in piata sunt putin peste 50% investitori care doresc sa atraga euro, acest fapt va impune pietei un trend usor crescator. Daca procentul lor creste substantial si cresterea va fi accentuata. Acelasi scenariu il avem pentru o crestere a ofertei.

Trendul va fi unul descrescator, in functie de numarul de vanzatori si cantitatea acestora.

Concret, pentru o cumparare de valuta in piata la vedere la nivelul cursului de schimb din 23 martie de 3.3528 lei/euro, ar trebui sa fie achitata integral in numerar suma de 3352,8 lei. Daca insa actiunea intreprinsa ar fi de a lua o pozitie long pe piata futures, nu trebuie platita decat marja, care se ridica la suma de doar 120 lei/contract. Adica 120 lei pentru o mie de euro tranzactionati. Pentru ca pretul futures sa reflecte o valoare comparabila cu o pozitie la vedere trebuie ca aceste diferente de cost de finantare sa se reflecte in pretul futures.

Prin urmare, pretul futures poate fi tranzactionat peste sau sub nivelul curent al cursului valutar depinzand de efectul net al acestor factori. La scadenta pretul curent si pretul futures tind sa se egalizeze.

Desi par destul de sofisticate astfel de contracte pot sa asigure o protectie impotriva miscarilor de pret pe valute iar cei care au acces la diferite sume pot beneficia de cel mai important avantaj al lor: compensarea riscului prin posibilitatea de a stabili un anumit pret pentru acestea cu mult inainte de vanzarea/cumpararea lor efectiva. Cei care apeleaza la o astfel de strategie se numesc hedgeri. Exista doua tipuri de hedgeri: hedgerul vanzator sau short si hedgerul cumparator sau long. O persoana care vinde valuta la o anumita scadenta se numeste short hedger. O persoana care cumpara valuta la o anumita scadenta se numeste long hedger. Hedgingul in piata futures constituie un proces format din doua etape.

De exemplu, o persoana care munceste in strainatate beneficiaza de o suma in euro ca rezultat al muncii sale si o trimite in tara unde urmeaza a fi schimbata in moneda nationala la o data viitoare in functie de necesitatile sale din perspectiva lichiditatilor. In conditiile in care in ultima perioada euro a fost afectat de scaderi, prima etapa din procesul de acoperire a riscului va fi sa vanda contracte futures pe raportul euro/ leu. Considerand ca va avea nevoie de lichiditati in luna iunie dar temandu-se de o evolutie nefavorabila a cursului, va initia o pozitie short in piata sibiana cu scadenta in 31 iunie.

La scadenta, contractele futures se lichideaza in numerar ca in exemplul urmator. Casa Romana de Compensatie lichideaza pozitia deschisa la nivelul cursului valutar al monedei unice comunicat de BNR in ultima zi de tranzactionare pentru scadenta iunie. In tara, nicio casa de schimb bancara nu ofera cumparare-vanzare la oficialul BNR astfel ca avantajul pietei la termen este cu atat mai evident. Sa presupunem ca acesta se va afla la data precizata la nivelul a 3,35 lei/euro. Vanzatorul care a initiat pozitia short la pretul de 3,37 lei/euro va castiga suma rezultata din diferenta celor doua preturi.

Suma pentru un contract este de 20 lei = 1000 euro x (3,37 - 3,35). Castigul este proportional cu numarul contractelor si el acopera pierderea din piata cash unde euro va fi vandut la suma de 3,35 lei. In cazul unei evolutii inverse, se va pierde pe futures dar castiga pe piata cash. Protectia este insa una eficienta, rolul strategiei fiind unul de aparare impotriva riscului valutar si nu unul de castig.
Prin urmare, daca multi dintre cei care au beneficiat de intrarile de valuta ar fi cunoscut contractele futures pierderea din piata cash ar fi fost acoperita cu profitul din vanzarea futures. Aceste vanzari costa participantul doar un comision de 1,2-1,5 lei pentru un contract, care echivaleaza cu 1.000 de euro, minimul de acoperire pe Bursa sibiana.

Articol realizat in colaborare cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.