Conducerea RAFO Onesti considera preluarea de catre AVAS a datoriilor la buget drept "o perioada de gratie" in privinta onorarii obligatiilor. Desi admit ca posibila conversie a datoriilor in actiuni inseamna revenirea statului in pozitia de actionar majoritar la RAFO si Carom Onesti, managerii RAFO fac promisiuni legate de investitii viitoare la rafinarie si chiar avanseaza sume de pina la 200 de milioane de dolari. Ieri, cei care se considera inca reprezentantii actionarului majoritar al societatii bacauane au organizat o conferinta de presa in care au incercat, inca o data, sa convinga opinia publica de faptul ca RAFO este o societate viabila, care intr-adevar nu si-a platit restantele istorice, dar o va face daca statul ii va acorda inca o pasuire.

La o saptamina de la controversata decizie a guvernului privind preluarea de catre AVAS a datoriilor pe care le are RAFO Onesti catre stat, conducerea rafinariei bacauane confirma ipotezele avansate de mass-media. "Statul roman, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), redevine actionar majoritar la RAFO si Carom, dupa aprobarea planului de reorganizare. AVAS va putea valorifica actiunile in care au fost convertite sumele de incasat, adica le va putea vinde cui doreste sa cumpere", a admis ieri Marin Anton, consilier al presedintelui Balkan Petroleum, inca proprietarul rafinariei si al combinatului din Onesti. Acesta a precizat ca Balkan ar fi, de exemplu, prima interesata sa rascumpere actiunile de la AVAS, acesta fiind unul dintre motivele pentru care in planul de reorganizare elaborat propune ca actionarul majoritar de acum sa aiba drept de preemtiune. De altfel, Balkan Petroleum sustine ca are un plan de investitii serios pentru RAFO in urmatorii ani, desi, daca se va aproba planul de reorganizare in forma propusa, firma britanica isi va pierde calitatea de actionar majoritar. Planul de reorganizare al RAFO va fi discutat miine de creditori si instanta.

Managerii RAFO promit plata datoriei in 2 ani

Reprezentantii rafinariei din Bacau au lasat ieri sa se inteleaga faptul ca, odata trecute la AVAS toate sumele pe care statul le are de incasat de la RAFO, va fi aprobat planul de reorganizare si, implicit, se va evita intrarea RAFO in faliment. "Planul de reorganizare prevede recuperarea creantelor de catre toti creditorii, intr-un termen foarte scurt, de cel mult doi ani", a spus avocatul RAFO, Teodor Cuzino. El a precizat ca procedura de plata prin conversia datoriei in actiuni este perfect legala, prevazuta de legislatia romana in vigoare. Reprezentantii RAFO au incercat sa convinga mass-media ca RAFO este o societate viabila. In ultimul an, rafinaria a platit statului aproape 10.000 de miliarde, taxe si accize curente, ceea ce arata ca, lasata sa functioneze, rafinaria isi va putea onora creditorii intr-un timp foarte scurt, sustin managerii societatii.

Statul a preluat datorii de peste 18.000 de miliarde

Guvernul a decis, saptamina trecuta, sa incredinteze AVAS toate sumele pe care statul si compania Petrom le au de recuperat de la RAFO si Carom Onesti. Este vorba de peste 18.250 de miliarde lei, din care 3.000 de miliarde lei reprezinta accize incluse in pretul carburantilor vinduti de RAFO care nu au fost virati la buget, aproape 2.000 de miliarde reprezinta TVA aferenta carburantilor vinduti de rafinarie si circa 3.000 de miliarde sint dobinzi si penalitati de neplata. Datoria Carom preluata de AVAS se ridica la alte 8.000 de miliarde lei, in timp ce creanta Petrom preluata de stat este de aproximativ 2.250 de miliarde lei.

Nastase si-a pus ministrii sa parafeze "ordonanta RAFO"

Premierul Adrian Nastase si-a pus ministrii sa contrasemneze "ordonanta RAFO", dupa intrarea in vigoare a actului normativ. Alaturi de numele sau vor aparea de acum, potrivit rectificarii aparute in Monitorul Oficial de ieri, si numele a trei ministri: cel al finantelor - Mihai Tanasescu, cel al economiei si comertului - Dan Ioan Popescu, precum si cel al integrarii europene - Alexandru Farcas. Mai semneaza presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - Mircea Ursache, precum si seful Autoritatii Nationale a Vamilor - Tudor Tanasescu. Initial, alaturi de premier mai apareau doar semnatura sefului AVAS, cea a unui reprezentant al vamilor si cea a unui secretar de stat de la Ministerul Economiei. Surse de la Monitorul Oficial ne-au spus ca asa ceva nu s-a mai intimplat niciodata: "Rar s-a mai modificat cite un nume, dar inlocuirea tuturor persoanelor care contrasemneaza - e prima oara cind are loc dupa atitia ani. Nu se explica de ce s-a facut rectificarea, n-are nici un temei, juridic era foarte corect cum a aparut. E o interpretare politica". Traian Basescu a afirmat recent ca ministrii au refuzat sa-si asume raspunderea pentru aceasta ordonanta. Potrivit Legii privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, se pot face rectificari doar daca "se descopera erori materiale", cum ar fi nume scrise gresit etc. "Era corect initial, nu stim de ce Consiliul Legislativ a considerat ca e vorba de o eroare materiala", afirma surse de la Monitorul Oficial.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.