Normele privind innoirea parcului auto aduc o veste buna posesorilor de masini vechi

Romanii interesati sa-si schimbe masina mai veche de 12 ani cu alta noua vor primi, pe linga subventia promisa de stat (30 de milioane de lei), alte citeva milioane reprezentind contravaloarea fierului vechi predat la REMAT. Aceasta este una dintre prevederile Normelor metodologice de aplicare a programului de stimulare a innoirii parcului auto, publicate in Monitorul Oficial (MO) la sfirsitul saptaminii trecute.

Practic - ne-a spus ieri Sulfina Barbu, ministrul mediului - posesorii de masini vechi vor putea incepe demersurile abia din 2-3 aprilie, cind se va "inchide" lista producatorilor si furnizorilor de autoturisme noi pe care statul ii accepta in program. Conform normelor, producatorii, importatorii sau furnizorii de autoturisme au la dispozitie 30 de zile pentru a se inscrie. Acestia vor afla daca au fost admisi sau nu in 15 zile de la data inchiderii perioadei de inscriere. Lista furnizorilor acceptati va fi publicata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu: www.afm.ro. Dupa inscriere, furnizorii vor semna un contract de finantare valabil pina la 31 august 2005, cu posibilitatea de prelungire pina la 30 noiembrie. Daca pina la sfirsitul lunii august producatorul nu foloseste minimum 80a din suma contractata, Administratia Fondului de Mediu va redistribui banii catre ceilalti furnizori admisi.

Ce trebuie sa faca un posesor de "rabla"

Persoanele interesate sa-si cumpere masina cu subventie de 30 de milioane lei trebuie sa parcurga urmatorii pasi:
• inscriere pe lista unui producator validat;
• prezentarea la REMAT pentru casarea masinii cu: nota de acceptare primita de la producator, talonul masinii vechi si un act de identitate;
• radierea masinii la RAR;
• depunere dosar la furnizorul ales.

Ce contine dosarul

• act de identitate, copie;
• certificatul de inmatriculare a autoturismului uzat (copie legalizata);
• certificatul de predare de la REMAT si cel de radiere;
• nota de acceptare primita de la producator, in original;
• un act de succesiune (copie legalizata) in cazul in care beneficiarul este mostenitorul proprietarului sau act de vinzare-cumpararea, daca proprietarul masinii uzate nu a decedat.

30+4 milioane

"La predarea masinii, proprietarii primesc si o suma de bani ca in cazul unei casari obisnuite. Dupa scaderea tuturor taxelor si eliminarea anumitor componente care nu sint din fier, pentru o masina obisnuita noi platim proprietarului putin peste patru milioane de lei", ne-a spus Radu Marasescu, directorul comercial al unui REMAT din Capitala.

Masini vechi contra aer curat

"Evenimentul zilei" a stat de vorba cu ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, despre modul de aplicare a programului de innoire a parcului auto.

Doamna ministru, credeti ca plata primei de 30 de milioane de lei pentru cei care isi caseaza autoturismele mai vechi de 12 ani va avea efectele scontate in ceea ce priveste scaderea poluarii?

In momentul in care s-a hotarit acordarea primelor pentru scoaterea din uz a masinilor mai vechi de 12 ani, s-a avut in vedere in primul rind protejarea calitatii aerului. Trebuie mentionat ca Romania are cele mai invechite parcuri auto din lume. Virsta medie a autoturismelor este de 13,5 ani, ceea ce echivaleaza cu cea obisnuita pentru casare in multe tari europene. In prezent, in Romania exista in circulatie aproximativ 350.000 de autoturisme cu o vechime mai mare de 20 de ani. Puteam sa interzicem circulatia celor care nu respecta normele nationale si europene de poluare si care sint mai vechi de 12 ani, dar am luat in calcul efectele sociale ale unei astfel de masuri. Prin acordarea acestei prime de 30 de milioane, aproape 1.000 de dolari, putem sa ajutam substantial persoanele interesate sa cumpere autoturisme noi. Pe linga prima acordata din fondul de mediu, si firmele care vind autoturisme au propriile lor strategii de atragere a potentialilor clienti, prin diminuarea preturilor cu procente considerabile.

Vor putea pensionarii si oamenii cu venituri modeste sa-si permita achizitionarea unui autoturism nou?

Am primit semnale din teritoriu care atesta ca si pensionarii sau persoanele cu venituri mai mici au intentia sa achizitioneze autoturisme noi. Programul este atractiv pentru ei cu atit mai mult cu cit si vinzatorii de autoturisme vin in intimpinarea cumparatorilor, cu programe proprii de finantare si facilitati pentru cumpararea in rate. Daca un autoturism costa in jur de 5.000 de euro, noi finantam aproape 1.000 si firmele mai suporta prin programe proprii, de exemplu, 500 de euro, o persoana poate achizitiona un autoturism nou cu numai 3.500 de euro, ceea ce este un pret mai mult decit atractiv.

Pot fi casate toate autoturismele, chiar si cele care vor fi duse la centre tractate sau pe platforme?

Nu, autoturismul vechi trebuie sa fie functional. Altfel trecem peste scopul acestui program. Un autoturism care nu functioneaza nu polueaza atmosfera si nu are rost sa platim pentru a fi scos din uz. Masinile nefunctionale au alt regim, sint predate la centrele de colectare a fierului vechi, dar fara prima de 30 de milioane de lei.

Exista un numar limitat de autoturisme pentru care va fi acordata prima de 30 de milioane de lei?

Este un plafon de finantare stabilit. Dar avem o conventie cu firmele care comercializeaza autoturisme. Acestea vor prelua sarcina platii primei de 30 de milioane de lei in cazul in care exista solicitari ce depasesc plafonul aprobat din fondul de mediu pentru acest program. Solicitantii care-si predau masinile vechi nu vor ramine astfel fara ajutorul prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 99 din 2004.

Certificatul poate fi tranzactionat?

Certificatul va fi nominal, nu poate fi trazactionat si se foloseste doar un asemenea certificat pentru achizitionarea unei masini noi.

Teoretic, predarea masinii pentru casare se poate face la orice REMAT acceptat in program. Nu exista restrictii privind predarea masinii la o anumita unitate, in functie de domiciliu sau de locul inmatricularii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.