Fluxurile internationale de capitaluri sint cele care fac legatura intre pietele financiare din intreaga lume.

Aproape toti investitorii romani au stat zilele acestea cu ochii pe bursele externe pentru a vedea incotro se indreapta acestea. Nu de alta, dar scaderea extrem de dura a bursei bucurestene din ultima vreme a fost cauzata in mare parte de faptul ca, la nivel international, atmosfera este extrem de negativa in ceea ce priveste pietele de capital.

Bineinteles ca se pune intrebarea: ce legatura este insa intre economia Romaniei si economiile lumii? Raspunsul: aproape nici una! "Economia romaneasca are ca principal motor de crestere consumul intern (la fel ca SUA). Ca atare, cum noi nu sintem mari exportatori, nu avem de ce sa suferim pentru ca in SUA si in China economiile ar intra in recesiune si acolo consumul se va reduce. Deci companiile romanesti nu au de ce sa aiba de suferit de pe urma acestei conjuncturi globale. Mai mult decit atit, la noi creditul se ieftineste, asa ca nici pe plan intern nu exista motive ca firmele romanesti sa sufere o diminuare a profitabilitatii in viitorul imediat", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Exista o problema

Si atunci, daca firmele romanesti nu sint afectate nici de o eventuala incetinire a ritmului de crestere economica din SUA si din China si nici de scumpirea creditelor, de ce scade bursa romaneasca atunci cind scad marile burse internationale? Raspunsul este dat, potrivit unei analize KTD Invest, de "fluxurile internationale de capitaluri". Atunci cind marile piete bursiere ale lumii scad, fondurile de investitii mari se retrag din plasamentele in actiuni si se orienteaza catre obligatiuni si depozite bancare. Aceasta abordare a managerilor de fond este oarecum nediscriminatorie, adica strategia respectiva este aplicata global, retragerile de fonduri fiind operate atit in legatura cu marile burse ale lumii, cit si cu micile burse emergente. Mai mult decit atit chiar, pentru ca pietele emergente sint percepute ca fiind mai riscante decit cele mature (pe buna dreptate), atunci revenirea fondurilor catre acestea este mult intirziata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.