Romanii nu-si dau banii pe mana fondurilor mutuale Doar 0,36% dintre romani isi plaseaza banii in unitati de fond. In tarile vecine, investitiile se ridica la 300-500 euro/locuitor.

Pentru investitorii deja existenti, dar si pentru cei care se gandesc sa investeasca in unitati de fond, este necesar sa stie ce are de oferit un fond de investitii.
Investitiile in fonduri sunt inca la un nivel redus, iar numarul investitorilor este foarte mic in comparatie cu tarile mai dezvoltate. In prezent, doar 0,36% dintre romani isi plaseaza banii in unitati de fond.

"Ponderea investitiilor in fonduri din Produsul Intern Brut era in decembrie de 0,2% in Romania, in timp ce in Ungaria ajungea la 5,5%, in Slovacia la 5%, iar in Polonia si Germania ajungea la 6,9% si, respectiv, 11% din PIB", a declarat Adrian Tudose, director executiv al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. In 2006, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 8% si a ajuns la 97 de miliarde de euro.

"Totalul activelor gestionate de societatile de asset management din Romania se cifra la nivelul de 199 milioane euro, la sfarsitul lunii februarie 2007, nivel ce reprezinta o investitie de aproximativ 9 euro/locuitor, nivel extrem de scazut chiar si in raport cu celelate tari din estul Europei", a declarat Madalin Serbanescu, director marketing Certinvest.

Conform reprezentantilor companiilor de asset management, in tarile invecinate, investitiile se ridica la 300-500 de euro/locuitor, ca sa nu mai vorbim de valori de 21.000 euro/locuitor in Franta sau 42.000 de euro pe cap de locuitor in SUA.

Subscrieri de 616,7 lei/investitor in februarie

Cei 78.649 de investitori existenti la sfarsitul lunii februarie au subscris, in ultima luna, 48,5 milioane de lei, in cele 33 de fonduri mutuale existente, cea mai mare pondere intrand in unitatile fondurilor de actiuni, unde subscrierile au ajuns la 18,75 milioane de lei, conform datelor UNOPC.
Pe parcursul lunii februarie 2007, subscrierile au ajuns la 616,7 lei/investitor, insa intrarile nete de capital au avut un flux negativ, fiind depasite de nivelul rascumpararilor. Intrarile nete de capital au ajuns la sfarsitul lunii februarie la minus 0,45 milioane de lei. Acest lucru s-a intamplat in special din cauza scaderilor care au caracterizat Bursa de Valori in ultima perioada, influentata de evolutiile burselor externe.

Indicele fondurilor mutuale a scazut cu 0,77% in februarie

"Profilul investitorului in fondurile mutuale este extrem de apropiat de profilul investitorului in depozite bancare. De fapt de la scaderea dobanzii depozitelor bancare, clientii au inceput sa caute modalitati mai avantajoase de investitie, fapt care a contribuit direct la cresterea pietei fondurilor in 2006", a mai spus Serbanescu.

Fondul mutual implica riscuri mai mari, fata de un depozit bancar, nimeni neputand garanta ca investitiile facute se vor intoarce cu un profit considerabil. Comparativ cu o rata a inflatiei de doar 0,04% in luna februarie si de 3,81% pe ultimele 12 luni, indicele fondurilor mutuale a inregistrat in luna februarie o depreciere de 0,77%. In anul 2007, IFM a cunoscut o apreciere de 3,61%, iar fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 11,42%.

"Evolutia indicelui fondurilor mutuale pe ultimii 3 ani a fost ascendenta, inregistrand o apreciere de 66,50%. Trebuie precizat si faptul ca in ultimele 12 luni, moneda nationala s-a apreciat fata de moneda euro cu 2,5%", transmite UNOPC. Daca privim evolutia pietei bursiere din aceasta luna, vom constata ca are destule asemanari cu februarie 2006, in sensul ca ambele au fost niste luni in care actiunile tranzactionate au suferit corectii, iar aceste corectii s-au regasit atunci si se regasesc si acum, in randamentele obtinute de fondurile deschise de investitii, cu precadere cele diversificate si cele de actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.