Romania, lidera cresterii PIB-ului pe cap de locuitor Conform acestui raport al FMI, cresterea productiei a atins cote ridicate, inflatia a scazut substantial si somajul s-a redus foarte mult. FMI este de parere ca aceste rezultate, care au avut loc pe fondul unui mediu extern favorabil, reflecta o buna administrare macroeconomica si progrese in ceea ce priveste reformele structurale, informeaza NewsIn.

FMI recomanda o politica salariala stricta

Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane o politica salariala mai stricta in sectorul public pentru a putea mentine un nivel scazut al inflatiei, care sa includa majorari salariale mai mici, controlul bonusurilor si monitorizarea angajarilor suplimentare, arata raportul FMI.

Majorarile salariale aprobate de guvern, care sunt in medie de 14%-19%, in trei runde, marirea cu 18% a salariului minim pe economie si relaxarea controlului "facturii" salariale la companiile statului care au fost monitorizate in trecut, sunt incompatibile cu obiectivul de inflatie al bancii centrale, spune Fondul in raportul de evaluare anuala a economiei romanesti. Efectul negativ al majorarilor salariale ar putea fi atenuat, adauga raportul FMI, doar in situatia in care ar avea loc o apreciere substantiala a leului si o intarziere a cresterii preturilor administrate, ceea ce nu ar fi recomandabil.

Pentru a mentine la un nivel acceptabil "factura salariala", FMI sugereaza reducerea majorarilor salariale planificate pentru acest an, impunerea unui control strict asupra beneficiilor de tip salarial si monitorizarea atenta a angajarilor suplimentare.