Romania se apropie de o criza a capacitatilor de productie si risca sa devina un importator net de energie in urmatorii 6-10 ani, avand in vedere ca sectorul de producere a energiei are o inertie de patru pana la sapte ani, iar majoritatea instalatiilor existente au durata de viata depasita, sustin specialistii Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID) si membrii Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma (ARCoR), transmite Rompres.

IPID isi propune sa elaboreze, in urmatoarele luni, un studiu complex, care sa ajute la elaborarea unei politici publice pe termen lung, privind strategia nationala pentru securitate energetica si protectia mediului.

Specialistii Institutului au semnalat problemele legate de consumul de resurse primare, care inca se bazeaza in proportie de 2/3 pe hidrocarburi, in timp ce pierderile energetice, de 35% sunt suportate de consumatori. De asemenea, alimentarea cu energie termica a peste 80% din localitati este deficitara, cu pierderi in retea de peste 50%.

Tendinta de crestere a costurilor cu energia va duce la erodarea avansului prognozat al veniturilor populatiei Romaniei, daca nu vor fi efectuate investitii in eficientizarea consumului, a declarat analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, transmite Mediafax. "Costurile la energie vor creste, iar o parte din cresterile veniturilor pe care le vor avea cetatenii Romaniei risca sa fie erodate de impactul cresterii preturilor la energie, care va avea un efect la consumatorul final", a spus Daianu, presedintele Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare, la o conferinta de presa organizata pentru prezentarea concluziilor unei dezbateri pe tema "Schimbari climatice. Energie. Protectia Mediului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.